Republika Srpska

Србија: Потписан уговор о кредиту са Свјетском банком

БЕОГРАД - Министар финансија Србије Диана Драгутиновић и шеф канцеларије Свјетске банке у Београду Сајмон Греј потписали су данас у Београду уговор о кредиту у износу од 34.900.000 евра, намијењеном потребама буџета Србије.

Рок отплате кредита је 20 година, са грејс периодом од осам година, по годишњој камати једнакој шестомјесечном либору.

"Зајам није везан ни за један конкретан пројекат већ је био условљен реформама државне администрације које су урађене у претходном периоду", рекла је Драгутиновићева на конференцији за новинаре.

Она је додала да је Свјетска банка у децембру 2007. године одобрила стратегију партнерства и помоћи Србији, а данашњи уговор о кредиту је први дио тог пакета.

"Очекујемо да ће Светска банака, као наш најважнији финансијски партнер, наставити да сарађује са Србијом и пружа јој помоћ", истакла је Драгутиновићева.

Греј је нагласио да је данашњи уговор о зајму први који је Свјетска банка послије извјесне паузе потписала са Србијом.

"За Србију је значајно да у вријеме економске кризе добија подршку буџету", рекао је Греј и навео да очекује да током ове године Свјетска банка одобри још један зајам за буџет Србије, како би она лакше ублажавала посљедице економске кризе у 2009. и 2010. години.

Греј је истакао да је кредит Свјетске банке Србија заслужила успјешним реформама у области регистрације предузећа, увођењем приватних инвеститора у енергетски сектор и у осигурање, као и да још треба да се ради на поједностављивању поступка издавања грађевинских дозвола.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog