Svijet

Израелска војска: Није било убијања цивила

ЈЕРУСАЛИМ - Израелска војска закључила је данас истрагу о наводима својих припадника о убијању палестинских цивила током рата у Гази, оцијенивши да су њихове тврдње нетачне и засноване на гласинама.

"Истрагом војне полиције утврђено је да су кључни елементи њихових описа засновани на гласинама и да их не потврђују лична искуства", наводи се у саопштењу војске, које је наишло на оштре критике група за заштиту људских права.

Неколико војника који су учествовали у великој израелској офанзиви у Гази почетком године изјавили су на једној конференцији у Израелу да су припадници оружаних снага намјерно убијали цивиле и уништавали њихову имовину.

Њихова свједочења објављена су у раније овог мјесеца у израелској штампи. Један војник описао је израелски хеликоптерски напад у коме су убијени палестинска мајка и њено двоје дјеце док су ишли затвореном улицом.

Војска је демантовала да је војник био очевидац овог догађаја.

"Нажалост, ниједан од говорника на конференцији није био прецизан у опису својих тврдњи", изјавио је генерални војни адвокат, бригадни генерал Авичај Мнеделблит.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog