Svijet

И у Бразилу зид око сиротиње

РИО ДЕ ЖАНЕИРО - Градске власти у Рио де Жанеиру почеле су градњу бетонског зида како би спријечили ширење сиротињског насеља на околна насеља која су због шуме позната туристичка атракција, рекли су званичници.

"Градња је почела око двије такозване фавеле или сиротињеске четврти у јужном дијелу Риа", рекла је портпарол владе Ројтерсу.

Једна фавела зове се Моро Дона Марта, коју је полиција окупирала у новембру како би контролисала криминал и насиље супротстављених банди.

Званичници кажу да је циљ зида да заштити остатке шуме, али критичари страхују да је то дискриминација и да ће постати симбол дубоке подјеле између сиромашних и богатих у Бразилу.

"Овдје нема дискриминације. Управо супротно ми њима градимо куће на другим мјестима и побољшавамо њихов живот", рекла је Танија Лазоли, портпарол одјељења јавних радова у влади.

До краја године градске власти у Риу де Жанеиру желе да изграде 11 километара зида у коме је 19 заједница. У цијели пројекат уложиће око 17 милиона долара и мораће да исели 550 кућа.

"Циљ је зауставити ширење тих насеља и заштитити шуму", рекла је она.

Током кишне сезоне многе страћаре и примитивне кућице саграђене у долини или на брдима нестану у поплавама или клизиштима блата.

Хиљаде фавела раширено је по граду и другим великим градовима посљедњих деценија усљед доласка милиона сиромашних имиграната из унутрашњости у потрази за послом.

Насиље између банди и полиције периодично избија у фавелама и изван њих што присиљава власти да затворе све продавнице и путеве у насељу. Банде преступника повремено пљачкају туристе на плажи у богатим насељима као што су Ипанема или Леблон.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog