Društvo

Уставни суд БиХ: Абу Хамза остаје!

САРАЈЕВО - Уставни суд БиХ усвојио је данас апелацију Имада Ал Хусина, познатијег као Абу Хамза, поднесену против пресуде Суда БиХ од 17. новембра прошле године и утврдио да је дошло до повреде Устава БиХ и Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, саопштено је из овог суда.

"Уставни суд БиХ је наложио Суду БиХ да понови поступак и размотри доказе, те утврди да ли би присилно удаљавање Абу Хамзе из БиХ било оправдано у смислу захтјева из члана II/3.ф Устава БиХ и члана 8. Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода", наводи се у саопштењу.

Уставни суд БиХ је продужио важење привремене мјере, којом је наредио непредузимање нити једне радње с циљем присилног удаљења Абу Хамзе из БиХ, док Суд БиХ не донесе нову одлуку у складу са образложењем из одлуке Уставног суда БиХ.

Уставни суд БиХ је одбацио као недопуштену апелацију Абу Хамзе изјављену против релевантних правних аката на основу којих су надлежни органи одлучили да се апелант стави под надзор у Установу за прихват странаца Службе за послове са странцима - Имиграциони центар у Источном Сарајеву - с циљем спрјечавања слободног и неограниченог кретања, пријетње јавном поретку, јавном реду и миру или безбједности БиХ.

Суд БиХ одбацио је 17. новембра 2008. године као неосновану тужбу Абу Хамзе на рјешење Министарства безбједности, којим је одбијен његов захтјев за азил, те утврдио да он има обавезу да у року од 15 дана од дана достављања коначног управног акта добровољно напусти територију БиХ.

У образложењу ове пресуде, Суд БиХ је навео да је на основу проведених доказа у току поступка утврдио да је Абу Хамза од стране надлежних органа стављен на листу особа које представљају потенцијалну пријетњу за јавни ред и сигурност у БиХ и да је током поступка у којем је одлучивано о његовом захтјеву за одобрење привременог боравка у БиХ дао погрешне податке.

Абу Хамза је био припадник Армије БиХ током рата, када му је додјељено држављанство БиХ. Њему је држављанство одузето послије процеса ревизије држављанстава БиХ 2007. године, пошто је закључено да га је незаконито стекао.

Он је од Уставног суда БиХ раније тражио да спријечи власти да га протјерају из БиХ, а обраћао се и Европском суду за људска права у Стразбуру тврдећи да се депортацијом крше његова основна људска права.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog