Politika

Мубарак: Египат неће признати Косово

БЕОГРАД/КАИРО - Предсједник Србије Борис Тадић добио је данас у Каиру увјеравања од египатског предсједника Хоснија Мубарака да ће његова земља остати при ставу да не признаје независност Косова и Метохије.

Тадић и Мубарак сагласили су се да све глобалне проблеме треба рјешавати у УН.

Током састанка Тадић и Мубарак су, између осталог, разговарали о билатералној сарадњи Србије и Египта, посебно економској и трговинској те о питању Косова и Метохије.

Тадић је током разговора изнио идеју да Београд буде домаћин самита Покрета несврстаних 2011. године, на 50. годишњицу од оснивања покрета.

Мубарак сматра да је та идеја занимљива додајући да ће званично бити изнијета на предстојећој конференцији Покрета, у јуну, у египатском љетовалишту Шарм ел Шеик.

Предсједници су разговарали о искушењима глобалне финансијске кризе, али и о проширењу економске сарадње Србије и Египта, за шта, према заједничкој оцјени, има великих могућности.

Тадић је иницирао и потписивање споразума о слободној трговини између Србије и Египта.

Тежину данашњим разговорима у Каиру даје чињеница да је Египат утицајна чланица низа међународних и регионалних организација, међу којима су Арапска лига, Афричка унија и Организација исламске конференције, а тренутно је и предсједавајући Покрета несврстаних.

Мубарак је данас дочекао Тадића испред предсједничке палате у Каиру уз државне почасти.

Званичну дводневну посјету Египту председник Србије јутрос је започео обиласком споменика Незнаном војнику, гдје је, као и на гробу бившег предсједника Египта Анвара ел Садата, положио вијенац.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog