Društvo

Вукчевић Барашину: БиХ није учинила ништа на истрази случаја "Добровољачка"!

БРИСЕЛ - Тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић рекао је у Бриселу да БиХ није учнила ништа када је ријеч о истрагама у случајевима "Добровољачка" и "Тузланска колона" и да је због тога истрагу отворило Тужилаштво Србије.


Вукчевић је отварање случаја "Доборовољачка" објаснио универзалном јурисдикцијом за питање ратног злочина, нагласивши да је то тема у вези с којом је јавно мњење у Србији јако осјетљиво.

"Регионална сарадња је неопходна, али не мислимо да смо тиме што смо отворили ову истрагу, угрозили регионалну сарадњу", рекао је јуче Вукчевић на конференцији за новинаре послије првог дијела заједничке конфереције којој присуствују главни хашки тужилац Серж Брамерц и главни тужиоци из земаља насталих распадом бивше Југославије с циљем појачане сарадња.

Главни тужилац БиХ Милорад Барашин одбацио је Вукчевићеве наводе, рекавши да при Тужилаштву БиХ постоји посебно Одјељење за ратне злочине у склопу којег је "2005. године отворен случај `Добровољачка улица`, на којем се од тада константно ради".

"Та истрага траје. Ствар је у томе што ми посао истраге обављамо дискретно и јављамо се кад имамо резултате", рекао је Барашин дописнику Срне.

Према његовим ријечима, овај предмет је камен спотицања и у Србији и у БиХ и непоразуме је потребно рјешавати толерантно.

"Овакви скупови су врло добри, јер се на пријатељски начин могу ријешити многа питања. Међутим, мој је став да се починиоцима злочина у БиХ суди у БиХ", рекао је Барашин.

Он је навео да је БиХ прије три мјесеца донијела националну стратегију у борби против ратних злочина и да ће се ускоро провести јединствена евиденција, напоменувши да и 14 година након окончања рата, ратни злочини оптерећују односе у земљи и региону.

"Највећи број ратних злочина почињен је управо у БиХ и предузели смо истраге у веома великом броју случајева", рекао је Барашин.

Државни тужиоци Хрватске Младен Бајић и Србије Вукчевић напоменули су да још има веома много случајева које треба обрадити.

Комесар ЕУ за проширење Оли Рен, који је јуче отворио дводневну конференцију, рекао је да је потпуна сарадња с Трибуналом у Хагу и максимално развијена сарадња државних тужилаштва из региона најважника улазница за чланство у ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog