Svijet

Обама ретерирао питање ракетног штита

ПРАГ - Ракетни штит у Европи није неопходан, ако се елиминише нуклеарна пријетња из Техерана, рекао је данас на централном градском тргу у Прагу, амерички предсједник Барак Обама.


Ово је први у низу потеза, који су се заправо и очекивали од избора овог лидера. Коначан и јасан заокрет у спољној политици! Међутим, Обама је ту дао само један веома услован наговјештај, подупирући га и својим изанђалим изборним слоганом: Да ми то можемо (Yes we can!).

Срдачан дочек пред више хиљада људи у Прагу, који је неодољиво подсјећао на некадашња гостовања генералних секретара Комунистичке партије СССР, ипак је у свом говору садржавао неке кључне тачке будуће свјетске безбједносне политике.

Међу првима је да САД намјеравају са Русима потписати нов споразум о стратешком нуклеарном наоружању до краја године, те да је Обамин циљ да се у тај споразум укључе и остале нуклеарне силе.

Такође, једна од јако битних изјава је и јасно опредјељење да се зауставе нуклеарне пробе. "Након педесет година приче о томе, мислим да је дошло вријеме да то коначно и урадимо", рекао је Обама у Прагу.

Његову посјету, пратиле су и демонстрације против антиракетног штита у Чешкој.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog