Politika

Инглиш: Уставне промјене, па тек онда економска криза

САРАЈЕВО - Амерички амбасадор у БиХ, Чарлс Инглиш, оцијенио је да БиХ, због тренутног уставног уређења, није способна да брзо реагује на глобалну економску кризу, због чега промјене Устава треба да буду приоритет.


"Према садашњем уставном поретку, у БиХ је веома тежак процес доношења одлука. Нисте способни брзо да реагујете на пријетње попут глобалне економске кризе. Уставна реформа олакшава суочавање са проблемима као што је глобална криза, јер су ове ствари на неки начин повезане", рекао је Инглиш.

Он је поновио да САД поздрављају прудски процес, јер представља дијалог и компромис.

"Желимо да тај процес произведе конкретне резултате, који БиХ могу одвести даље путем евроатлантских интеграција. Некада лидери неће успјети постићи компромис и мораће се повући и процијенити своје ставове. Премијер Додик је рекао да је РС, иако јој нису потребне уставне реформе, као што су можда потребне другим партнерима, још спремна бити дио тог процеса", рекао је Инглиш за данашње издање "Независних новина".

На питање је ли обесхрабрен најавом СНСД да неће подржати уставне промјене у Представничком дому парламента БиХ, Инглиш је рекао да није чуо да ће СНСД "напустити терен у том смислу".

"Ако кажу да сада нису спремни да се укључе, не значи да се то питање потпуно уклања. На лидерима је да разговарају. Желимо да уставне реформе произведу значајне резултате који ће помоћи БиХ на њеном европском путу", рекао је Инглиш.

Он је додао да су у БиХ направљени конкретни резултати од посљедње промјене високог представника, наводећи као најочигледнији потписивање Споразума о стабилизацији и придруживању и договор о статусу Брчко дистрикта.

"Нажалост, нисте много урадили након потписивања споразума са ЕУ. Треба ријешити питања државне и војне имовине. Као што су међународна заједница, а посебно САД, помогли да се постигне договор о Брчком, спремни смо помоћи и у постизању компромиса о овим питањима", рекао је Инглиш.

Коментаришући позиве Савјета за имплементацију мира домаћим политичарима на прекид "националистиче реторике којом се нарушава суверенитет БиХ", Инглиш је рекао да је већа брига оно шта стоји иза те реторике, односно пријетње дјеловањем.

"Владавина права се мора поштовати у БиХ. Реторика о праву једног ентитета на сецесију од државе дестабилизирајућа је, као и реторика која позива на укидање ентитета. То су активности које стоје иза реторике, а које сматрамо неприхватљивим. Желимо да се зауставе такве пријетње", рекао је Инглиш.

На питање колико ће САД изгубити свој утицај у БиХ након затварања ОХР, Инглиш је рекао да ће САД остати опредјељење да раде све што је у њиховој моћи да помогну БиХ да настави својим евроатлантским путем.

"Неће бити никакве промјене у нивоу нашег интереса и заинтересованости за ову земљу. Ова порука долази директно од руководства администрације предсједника Обаме", рекао је Инглиш.

Он је додао да још никакава одлука није донесена када је ријеч о евентуалном именовању америчког специјалног представника за Балкан.

"Убијеђен сам да ће питању западног Балкана, и БиХ посебно, бити посвећено много пажње на врло високом нивоу. БиХ ће моћи рачунати на активно пријатељство и активну подршку САД у рјешавању питања неопходних за напредак ка европским циљевима", поручио је Инглиш.

Одговарајући на питање чиме се заслужује "позитивна оцјена политичке ситуације у БиХ", која је услов за затварање ОХР-а, Инглиш је навео да међународна заједница мора бити увјерена да проведене реформе неће бити оспораване и занемарене када се затвори ОХР.

"Спорна је несарадња са судијама и тужиоцима као непоштивање владавине права, настојање да се уназаде реформе кључне на путу БиХ ка ЕУ, те настојање да се уништи 'Електропренос БиХ'. Такве активности међународна заједница мора разматрати када доноси процјену о стабилности БиХ", рекао је Инглиш.

Он је додао да су бонска овлаштења механизми који, како је навео, у екстремним случајевима могу обезбиједити поштовање владавине права.

"Све док постоји ОХР, САД ће подржати високог представника у кориштењу свих његових овлаштења", истакао је Инглиш.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog