Politika

По потреби странке ће саме себи ускратити новац

БАЊАЛУКА - Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске (РС) Зоран Липовац изјавио је да је разлог за доношење измјена Закона о финансирању политичких странака из буџета Републике, града и општине садржан у потреби спровођења мјера Владе РС у дијелу који се односи на смањење јавне потрошње, како у буџету Републике, тако и у буџетима јединица локалне самоуправе.



"Иако Министарство управе и локалне самоуправе нема податке колико би се уштедјело смањењем минималног коефицијента за финансирање политичких партија у скупштинама јединица локалне самоуправе, увјерени смо да би та уштеда била значајна", каже Липовац.

Он је за "Фокус" рекао да је измјенама Закона о финансирању политичких странака из буџета Републике, града и општине остављена могућност локалним заједницама да смањење минимални коефицијент за финансирање дијела трошкова редовног рада политичких странака, коалиција, независних посланика и одборника и тако растерете своје буџете.

"Важећи закон о финансирању политичких странака предвиђа да се буџетом обезбјеђују средства у износу не мањем од 0,2 одсто укупних буџетских прихода из буџета од претходне године, док је измјенама предвиђено да тај износ буде не мањи од 0,14 одсто", рекао је Липовац говорећи о Нацрту закона о измјенама Закона о финансирању политичких странака из буџета РС, града и општина, који ће Народна скупштина РС разматрати на предстојећем засједању.

Липовац каже да је измјенама предвиђено да средства за изборну кампању, која се обезбијеђују у буџету за годину у којој се одржавају избори, буду не мања од 0,4 одсто у односу на ранијих 0,5 одсто укупних буџетских прихода из претходне године.

Он је истакао да евентуалном измјеном коефицијента неће доћи до аутоматског смањења прихода политичким странкама, него би оне само омогућиле Народној скупштини РС и скупштинама општина да приликом гласања о ребалансу буџета може утицати на смањење тог износа.

"То исто тако значи да се тај износ може и повећати, у зависности од пуњења буџета РС, града или општине. Дакле, нови коефицијент само утврђује минимум средстава које Народна скупштина и скупштине јединица локалне самоуправе морају обезбиједити за функционисање политичких партија, а који у складу са својим могућностима могу повећавати", рекао је Липовац.

Према његовим ријечима, евентуална уштеда у буџету за ову годину у случају ребаланса буџета РС могла би износити нешто више од 1,3 милиона КМ, када би се средства политичким странкама додијелила по најмањем коефицијенту, с тим да би оне политичке партије које имају највише посланика изгубиле највећи дио средстава.

Тако би СНСД-у умјесто 1.394.124 КМ било додијељено 975.888 КМ. С друге стране, она политичка партија која има најмање посланика у Народној скупштини РС најмање би осјетила ову разлику, па би СДП БиХ са једним послаником у Народној скупштини РС добила 74.491 КМ умјесто 106.416 КМ.

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog