Politika

Са Еулексом или без њега Србија ће истрајати у својим намјерама

БЕОГРАД - Министар Србије за Косово и Метохију Горан Богдановић очекује да ће током идуће недјеље почети преговори са Еулексом о рјешавању животних проблема Срба и неалбанаца на Космету.



"Једнострани приступ било ком проблему не може довести до решења, већ само продубљује кризу. Зато смо спремни за преговоре већ сутра, али се заиста надам да ће реално отпочети током идуће недеље", рекао је Богдановић.

Он је рекао да Београд неће преговарати о тим питањима са косовским институцијама, које су једнострано прогласиле независност и додао да ће недавно усвојена Стратегија за Космет Владе Србије бити реализована у сарадњи са међународном цивилном и војном мисијом, у складу с Резолуцијом 1244 УН.

"Међутим, уколико Еулекс не жели да обави део задатака везан за ова питања, ми ћемо наставити преговоре са УН и захтевати од њих проналажење решења", рекао је Богдановић за "Вечерње новости".

На питање да ли ће се Албанци наћи за столом приликом преговора о шест тачака за Косово генералног секретара Бан Ки Муна, којима се олакшава живот косовским Србима, Богдановић је рекао да је Београд спреман да преговара са албанским властима само око статуса покрајине.

"Зато је план од шест тачака црвена линија испод које нећемо ићи", додао је он.

Богдановић је оцијенио да ће боравак УНМИК-а и Еулекса бити све бесмисленији и неодрживији уколико се не изнађу рјешења за постојеће проблеме.

"Не могу више свима бити пуна уста Косова, а да наши људи и даље живе без основних животних услова", додао је он, напомињући да је циљ владине стратегије одрживи опстанак и повратак расељених и избјеглих Срба и других неалбанаца.

Богдановић је поновио да подјела Косова није предложена као званична опција.

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog