Društvo

Америчка пилетина трује Србе

БЕОГРАД - У централну Србију се преко Косова шверцује пилетина поријеклом из Америке, која је пуна хормона и опасна по здравље, а у шверц су укључени и Срби и Албанци.



Послије дуже употребе таквог меса код одраслих се могу јавити стомачне тегобе или упала грла, али је по дјечије здравље погубно, пишу "Вечерње новости".

Директор Ветеринарске станице у Бујановцу Миодраг Милковић каже за овај лист да је америчка пилетина, која стиже на Косово, пуна хормона и то у количинама које су у Европи апсолутно забрањене, те да месо стиже преко црногорских лука без царинске декларације.

"У шверцерском ланцу сви добро зарађују, продавци на Косову, посредници са обе стране, као и препродавци у Бујановцу, али и власници месара и продавница широм Србије. Оштећени су једино купци, јер је ово месо опасно по људско здравље", додаје Милковић.

Он процјењује да преко Добросина, Муховца и Брезнице, "дивљих" граничних прелаза удаљених петнаестак километара од Бујановца, недјељно са Косова стигне и до осам тона пилећег меса.

"Ако у то урачунамо и ситан шверц аутобусима, а аутобуских линија према Косову има педесетак дневно, онда у Бујановац стигне и 15 тона меса недељно", тврди Милковић.

Бујановац је, према његовим ријечима, постао главни дистрибутивни центар одакле се месо шаље широм Србије.

У шверцерском ланцу сви добро зарађују, па тако килограм пилетине на Косову кошта 1,30 евра, у Бујановцу 1,50, а у продавницама широм Србије три евра.

"Роба се купује на тоне. Гњилане је центар те нелегалне трговине. Пилетина из Америке и свињетина из Бразила стиже у хладњачу кланице `Младост`, која је сад приватно власништво. Месо у Гњилане стиже преко црногорских лука, без било каквих царинских декларација", наводи Милковић.

У шверц меса укључено је, према његовим речима, на стотине Бујановчана, Прешевљана, а има и људи из Врања.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog