Društvo

Ласта - први српски авион послије распада СФРЈ

БЕОГРАД - На војном аеродрому у Батајници код Београда сутра ће бити одржана промоција школског авиона за обуку војних пилота "ласта", који је прва домаћа српска летјелица направљена послије распада Југославије.



Промоцији летних способности овог авиона присуствоваће министар одбране Србије Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, саопштено је из Министарства одбране Србије.

Школски клипни авион "ласта 95" је прва летјелица домаће конструкције која је направљена у фабрици "Утва" у Панчеву након распада СФРЈ. Након испитивања очекује се покретање серијске производње.

Авион је развијен за основно школовање пилота, док је ирачки наручилац изразио интересовање да његови примјерци буду оспособљени и за борбену обуку.

Војска Ирака већ је наручила 20 летјелица, док је за Војску Србије предвиђена израда 16 апарата који у обуци пилота треба да замијене авион "утва-75". У Војсци Србије авион ће бити кориштен само за летачку обуку, док ће борбена обука и даље бити спровођена на авиону "супергалеб Г-4".

"Ласта 95" је једномоторни нискокрилац металне конструкције, са два сједишта за пилоте постављена једно иза другог.

Увлачећи стајни трап омогућава полијетање и слијетање с бетонских и уређених травнатих полетно-слетних стаза.

"Ласта 95" је опремљена са два спољна поткрилна носача наоружања носивости по 120 килограма који могу да носе контејнере са митраљезима, вишецијевне лансере навођених ракетних зрна калибра 57 милиметара или двије бомбе тежине по 100 килограма.

Максимална брзина лета је 340 километара на сат, долет износи 1.060 километара, тактички радијус оптерећеног авиона је 400 километара, док је плафон лета 5.200 метара.

Пројекат тог авиона води поријекло од авиона "ласта" чији је прототип израђен 1985. године, али који није ушао у употребу.

Након распада СФРЈ, од дијелова пребачених из других република склопљено је шест авиона "ласта", али је већина тих летјелица уништена првог дана бомбардовања фабрике "Утва" 1999. године.

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog