Politika

Ексклузивно: Истраживање опредјељења јавног мнења - по ентитетима

Истраживање које слиједи, Фронтал.РС је наручио од агенције за истраживање јавног мнења, Прајм комјуникешнс. Методологију, узорак и упитник за истраживање је пројектовао психолог Срђан Пухало из Бање Луке, руководилац сектора истраживања у Прајм комјуникешнс.
Истраживање је спроведено у периоду од 13. до 21. марта 2009. на узорку од 1.743 пунољетна грађанина Босне и Херцеговине, из 66 општина, методом анкетирања лицем у лице. Испитаници нису самостално попуњавали упитник, већ су одговарали на питања која им је читао анкетар.

Приликом креирања узорка водило се рачуна о:

• броју становника у ентитетима;
• броју становника у појединим регионима/ кантонима;
• величини општина у појединим регионима/ кантонима;
• односу градског и сеоског становништва у ентитетима;
• подједнаком броју мушкараца и жена;

Узорак

У истраживању је учествовало 51,7% мушкараца и 48,3% жена. Међу испитаницима се налазе 48,8% становника Републике Српске и 51,2% становника Федерације БиХ. Нешто више од половине испитаника (55%) живи у градовима, док 45% испитаника долази са села.

 Република Српска

Гласачи из Републике Српске су лојалнији политичким партијама, него гласачи у Федерацији БиХ. Више од половине гласача из РС (54,1%), у последње три године није мијењало своје партијско опредјељење, за разлику од 36,7% гласача из Федерације БиХ.

Да се данас одржавају избори у Босни и Херцеговини, грађани Републике Српске би у већем проценту изашли на изборе (71%), у односу на грађане Федерације БиХ (52,9%).

Да се данас одржавају избори у Федерацији БиХ највише гласова би освојио СДП БиХ (14,8%), потом СДА 11,6%) и ХДЗ БиХ (6.8%).

У Републици Српској доминира СНСД који би данас освојио 38,2% гласова, док се на другом мјесту налази СДС с освојених 13,6% гласова. Слиједе их ПДП (3,1%) и Социјалистичка партија с 2,4%, Демократска партија Драгана Чавића би освојила 0,5 % а ДНС 0,9%. Дозвољена статистичка грешка на овом узорку је + - 3%.

 

Фронтал.РС сутра, 10.04.2009. наставља објављивање резултата анкете, а они ће се тицати анализе демографске структуре становништва, и утицаја подручја становања на политичко опредјељење.

НАПОМЕНА: У складу са препорукама Савјета Европе медији су приликом објављивања резултата истраживања дужни да објаве сљедеће елементе:
1. назив организације која је наручила истраживање
2. назив агенције која је спровела истраживање и метод који користи
3. узорак и могућа одступања
4. датум спровођења истраживања

Молимо све медије који буду преносили резултате овог истраживања, да се придржавају ових препорука.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog