Politika

Од заједничке војске, војници добили отказе

БАЊАЛУКА - Још увијек, ко добро памти, сјећа се обећања дошлих из флоскуле која се код нас најчешће зове "међународна заједница". Обећаван је астрономски бољи стандард, већа сигурност, и стабилнија политичка ситуација. О безвизном режиму, прикључењу ЕУ и НАТО, да и не причамо. Најбоље се види, погледом кроз прозор, шта је од тога остварено.


Тако је министар одбране БиХ, Селмо Цикотић, изјавио је да ће се у овој години "армији незапослених" у БиХ придружити и 2.700 професионалних војника, којима је мјесто у правој армији. Њима истиче уговор који су потписали са тзв. Оружаним снагама БиХ.

Да би све то било по Дејтону, који је самим чином утапања ентитетских војски прекршен, Селмо је нагласио: "У овој групи су и Бошњаци и Срби и Хрвати, и ријеч је о људима са завршеном средњом школом, који су напунили 40 година или ће напунити истеком уговора, тако да сходно закону не могу више да остану у редовима професионалне војске".

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, Душанка Мајкић, изјавила је да упражњена мјеста у ОС БиХ, након најављеног отпуштања око 3.000 припадника, који су прешли старосну границу за рад, не треба да се попуњава новим војницима, јер је тренутни број припадника оружаних формација знатно већи од реалног.

Предсједник Владе Републике Српске, Милорад Додик, неколико пута је раније рекао, како је неоправдано издвајати 600 милиона КМ за војску у земљи у којој не постоји етничко насиље, а стабилност гарантује Сјеверноатлански пакт, наводећи да је демилитаризација најоптималније рјешење за БиХ.

Пропустио је да каже, како би му у преговорима сада јако добро дошла дејтонским Уставом загарантована институција, по имену Војска Републике Српске. Немамо је свега четири године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog