Politika

Кушнер и Запад, обесмишљавају брзоплетост СНСД

САРАЈЕВО - Оно што опозиција не жели рећи, а што је сасвим очигледно, јесте да СНСД брзоплето, па можда и безглаво, улази у реформу Устава. Наивно се надајући да ће се тако странци приволити, да се одрекну војно-наредбодавне управе над овом земљом.


Но, министар иностраних послова Француске, Бернар Кушнер, изјавио је синоћ да уставне реформе нису услов за затварање ОХР, али да бонска овлашћења могу бити само посљедње средство рјешавања несугласица у БиХ.

Кушнер је истакао да су сви свјесни да је функционалност институција БиХ далеко од задовољавајуће и да су неопходне промјене да би БиХ ушла у ЕУ.

''Вријеме је да се отвори ново поглавље у историји ове земље тако што ће се испунити зацртани циљеви и услови како би се се убрзала транзиција у Канцеларију специјалног представника ЕУ. Настојимо охрабрити процес дијалога и тражења политичког компромиса'', рекао је бивши Високи представник на Косову, гдје није имао сличне ставове по питању формалног суверенитета државе са столицом у УН.

Он је навео да би прудски процес морао бити не само настављен, већ и проширен на све политичке снаге чији приоритет мора бити стварање европске будућности БиХ, без задњих намјера и предуслова.

Наравно, није пропустио да спомене визе, односно "мапу пута" за њихово укидање, али је заборавио рећи да су његови ставови дијаметрално супротни са ставовима премијера Додика и читавог српског народа у дејтонској творевни.

То је оставио за дневни ред нове међународне конференције. Далеко од очију наше јавности.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog