Društvo

МУП: Нисмо пронашли оружје код муслимана у Дервенти

ДЕРВЕНТА - Полиција није пронашла нелегално оружје код лица муслиманске вјероисповјести у општини Дервента, док то није случај на осталом подручју које оперативно покрива Центар јавне безбједности Добој, потврдила је новинар директора Полиције Републике Српске, Тијана Савић.


Није јасно шта је Савићева мислила под "није случај на осталом подручју", будући да би то значило да је оружје негдје пронађено. Умјесто појашњења, Тијана Савић је рекла: "МУП РС, у складу са законским обавезама и надлежностима, спроводи интензивне оперативне активности на праћењу, документовању и пресјецању свих незаконитих дјеловања појединаца и група, тако да су поједине оперативне информације којима располажемо интерног карактера и нису подложне коментарисању и изношењу у јавност", навела је Савићева.

Она је истакла да припадници полицијских станица немају легитимитет да дају информације и изјаве о насталим догађајима, нагласивши да је то искључиво надлежност одговарајућих служби у МУП РС.

Медији у РС, недавно су објавили списак имена муслимана из Дервенте, који чувају наоружање које су добили од радикалних исламистичких покрета у БиХ. Међу тим лицима спомињу се имена муслимана из дервентског села Омерагићи и Турски Календеровци.

Одборник Скупштине општине Дервента Фадил Пелесић затражио је на посљедњој сједници локалног парламента да МУП РС и друге надлежне институције испитају наводе о наоружавању муслимана повратника у ову општину.

Пелесић је рекао да су таква медијска писања изазвала страх међу повратницима, истакавши да је неопходно да се што прије утврди чињенично стање да не би дошло до међунационалних сукоба.

Начелник општине Дервента, Милорад Симић, изјавио је да га грађани свакодневно питају о овом проблему и додао да је изненађен што од Полицијске станице у Дервенти не може да добије никакве информације које су у вези са овим случајем.

"Полиција би требало да каже да ли у тим причама има истине или не. Ћутање само изазива додатно узнемирење међу грађанима", упозорио је Симић.

Предсједник општинског Удружења ратних заробљеника, Драго Кнежевић, сматра да би што прије требало утврдити има ли истине у причама о наводном наоружавању муслиманских повратника у општину Дервента.

"За злочине над дервентским Србима још нико није одговарао, иако су Суду БиХ достављени докази о почињеним ратним злочинима, гдје су наведени наредбодавци и извршиоци", истакао је Кнежевић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog