Nauka

И пољопривреда подстиче ефекат стаклене баште

БРИСЕЛ - Смањивање емисије гасова који изазивају ефекат стаклене баште, који настају у пољопривреди, могло би помоћи да се ублажи утицај климатских промјена, тврде експерти за ову област.



Они позивају да се пољопривредни сектор стави у центар текућих преговора на нивоу УН у вези са климатским промјенама, преноси агенција "Еурактив".

"Ако се желе достићи циљеви ублажавања и прилагођавања климатских промјена, међународни преговори о питањима климе морају укључити питања пољопривреде", наводи се у документу Међународног института за истраживање "Политика хране" који је објављен прошлог мјесеца.

Документ наглашава да ће климатске промјене утицати на пољопривреду, али постоји "значајна неизвјесност" о томе гдје ће се ефекти манифестовати и колико озбиљни ће бити.

Истраживач у овом институту Жералд Нелсон изјавио је да је пољопривреда "недостајућа ријеч" у УН преговорима о климатским промјенама, додајући да сектор пољопривреде испушта 14 одсто од укупне емисије гасова изазивача ефекта стаклене баште.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog