Politika

Додик: Ако зовну ићу у Париз

МРАКОВИЦА - Предсједник Савеза независних социјалдемократа (СНСД) Милорад Додик потврдио је да ће присуствовати састанку "прудске тројке" са министрима иностраних послова Чешке, Француске и Шведске у Паризу, уколико до њега дође.


Додик је подсјетио да су министри иностраних послова Чешке Карел Шварценберг, Француске Бернар Кушнер и Шведске Карл Билт приликом недавног састанка са ''прудском тројком'' помињали могућност будућих разговора у Паризу, али им је речено да ће се "европска тројка" евентуално договорити и одлучити о томе.

Лидер СНСД-а је јуче изјавио да је очигледно да у функционисању БиХ има доста проблема, чија је суштина да су неки у БиХ жељели да мимо Дејтона обезбиједе одређене надлежности које им не припадају.

Додик, који је на Мраковици јуче присуствовао отварању тродневне конференције Младих социјалдемократа, рекао је да он само поштује Дејтонски споразум и одбацио оцјене да је ''прудски процес'' успорен.

''Моја одговорност је манифестована кроз реформу полиције и многе друге ствари које су покушане да се на један аполитичан начин поставе као важне за БиХ'', каже Додик.

Додик је истакао да у БиХ постоји неефикасна Федерација БиХ, која свакога дана све више економски оптерећује РС, која због стања у другом ентитету не може прибавити бољи кредитни рејтинг.

''Имамо проблем са `стенд-бај` аранжманом са Међународним монетарним фондом. РС је испунила све услове, а Федерације не може ништа да испуни од тих услова, тако да ми четири године немамо могућности да прибавимо квалитетна средства'', рекао је Додик.

Он је рекао да је очигледно да је Федерација БиХ неспособна да се уопште трансформише и прилагоди брзом одлучивању, што због унутрашње организације, што због недостатка политичке воље да она функционише, како би се извршио притисак да у БиХ све буде централизовано.

Лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА добили су позив за разговор са министрима иностраних послова Чешке, Француске и Шведске о рјешавању политичке кризе у БиХ, а разговори ће, највероватније, бити одржани у Паризу, потврдио је предсједник СДА Сулејман Тихић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog