Društvo

Синдикати очекују отпуштања

САРАЈЕВО - Синдикат графичара у Федерацији БиХ очекује, да ће до краја априла бити отпуштено између 300 и 400 радника у тој области, док у другим привредним гранама сматрају да ће доћи до слања радника на принудни одмор, у случају изостанке подршке власти.


Предсједник Синдиката графичких радника у ФбиХ, Амер Тоскић, рекао је да ће у свакој штампарији бар по четири до пет радника бити проглашено вишком.

"У ФБиХ има око 80 легалних штампарија, посла нема, док су порези и доприноси огромни. Упутили смо захтјев Влади ФБиХ да се у закону о раду дозволи прерасподјела радног времена", рекао је Тоскић.

Синдикалци истичу да послодавци углавном прибјегавају скраћењу радног времена, увођењу нерадног дана, па и непродужавању уговора о раду који су потписани на одређено вријеме.

Мехмед Авдагић, предсједник Синдиката пољопривредне, прехрамбене, дуванске индустрије, водопривреде, угоститељства, туризма и трговине истиче да менаџери немају рјешења за превазилажење кризе и да се очекују проблеми од слања људи на чекање до проглашења технолошког вишка и пријевременог пензионисања.

Предсједник Синдиката металаца БиХ Исмет Бајрамовић тврди да из других фирми нема најава да ће се десити оно што се десило у "Арцелор Миталу" у Зеници, чија је Управа донијела одлуку о слању око 1 200 радника на чекање, док су нека предузећа петак увела као нерадни дан.

Ката Ивељић, предсједник Синдиката хемије и неметала БиХ, каже да су се послодавци и синдикати из ове гране договорили да нема слања радника кући, већ да се искористе све унутрашње резерве, иде на уштеде и прерасподјелу радника, истакавши да је то прелазно рјешење, јер су смањене плате.

Из Синдиката трговине ФБиХ упозоравају да је стање у овој бранши обесхрабрујуће, јер нема промета.

У Синдикату грађевинарства БиХ тврде да се може "очекивати све" ако фирме БиХ не добију посао изградње дионице аутопута на коридору Пет це, док у синдикатима шумарства, те нафте и петрохемије немају најава да ће радници бити упућени на принудни одмор.

Предсједник Синдиката текстила, коже, обуће и гуме БиХ Фердија Којчић рекла је да се повремено догађа да у овој привредној грани по два до три дана радник буде послат кући, али буде враћен на посао.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog