Društvo

Интернет страница "Не инвестирајте у Косово"!

БЕОГРАД - Норвешка компанија "Инвест Ер енд О Еј-Си" покренула је интернет сајт под називом "Не инвестирајте у Косово", наводећи да на тај начин жели да упозори потенцијалне улагаче на могућност да буду преварени због "корумпираног, уништеног и политички контролисаног правосудног система".


Послије лоших пословних искустава и скоро три милиона евра губитка, ова норвешка компанија покренула је интернет страницу, којом жели да обесхрабри потенцијалне улагаче да се укључе у инвестирање на Косову, упозоривши их на силне компликације, политичке препреке и корупцију са којима су били суочени током своје "косовске авантуре" од 2001. до 2004. године.

Норвешка компанија најавила је да ће нова интернет страна бити мјесто на коме ће искуства са Косова моћи да подијеле и остале фирме које су косовске власти и систем УН у међувремену "опљачкале".

"Надамо се да ће једног дана моћи бити покренута страна, која би се звала `Безбједно је инвестирати у Косово`", наводи се на сајту норвешке компаније.

Норвежани су 2001. године почели развој система за хитне позиве на Косову, налик на оне који се већ годинама користе на западу, али се амбициозно замишљени пројекат завршио дебаклом и озбиљним оптужбама косовских званичника на рачун норвешке фирме.

Косовско правосуђе је, истовремено, покренуло низ истрага против Норвежана и међународних званичника, али без значајнијих резултата, док је читав систем хитних позива описан као "опасан" за Косово.

"Инвест Ер енд О Еј-Си" тврди да су косовске власти "користиле сва могућа нелегална средства" да би заташкале читав случај, онемогућавајући норвешкој компанији чак и да покрене судски поступак.

УН су својевремено затражиле да се Косову испоручи званичник норвешке компаније Ове Јохансен, који је 2007. године због наводне преваре од 300.000 евра извјесно вријеме провео у црногорском притвору.

На Косову су у прољеће 2004. године ухапшени директор Косовске поште Леме Џема и њен савјетник Бедри Рама, али случај против њих није покренут послије силних политичких интервенција.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog