Svijet

С.Кореја протјерала инспекторе УН

БЕЧ - Сјеверна Кореја наредила је инспекторима Међународне агенције за атомску енергију да напусте ту земљу, и поручили су овој организацији УН да ће наставити обогаћење уранијума за производњу атомске бомбе, саопштено је из ИАЕА.


Пјонгјанг је протјерао инспекторе након што је саопштено да ће напустити шестостране разговоре о завршетку нуклеарног разоружања, те да ће реактивирати постројење у којем се производи обогаћени плутонијум, као одговор на осуду УН због недавног лансирања далекометне ракете.

"Сјеверна Кореја је данас обавијестила инспекторе ИАЕА у постројењу Јонгбјон, да прекида сарадњу са овом агенцијом. Захтјевали су сву опрему за праћење и након тога инспекторима је ускраћен приступ постројењу", рекао је портпарол ИАЕА Марк Видрикер.

Он је додао да је инспекторима наређено да напусте Сјеверну Кореју "што је прије могуће".

Стручњаци сматрају да Сјеверна Кореја у року од три мјесеца може поново да покрене и поново стави у погон постројење.

Пјонгјанг је претходно протјерао инспекторе у септембру прошле године али их је поново примио у октобру након што је постигнут споразум са Вашингтоном, којим су привремено договорени спорови око верификације процеса денуклеаризације.

Међутим није постигнут напредак у покушајима да се оконча започети процес разоружања, док је Сјеверна Кореја у неколико наврата поновила пријетње да ће е повући из разговора.

Пјонгјанг се повукао из разговора са Кином, Јапаном, Русијом, Јужном Корејом и САД након што је Савјет безбједности УН осудио недавно лансирање ракете које је Сјеверна Кореја описала као мирољубиво слање сателита у орбиту.

Савјет безбједности је једногласно осудио испаљење далекометне ракете извршено 5. априла јер је то у супротности са забраном УН захтјевајући да на снази остану уведене санкције протов Сјеверне Кореје.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog