Politika

Кларк: Косовска интервенција и даље контроверзна

ЛОНДОН - Бивши спољнополитички савјетник британске Владе Дејвид Кларк рекао је данас да се о НАТО интервенцији на Косову и даље чешће говори као о "опасном преседану" него као о почетку изградње "новог хуманистичког свјетског поретка".


Кларк, који је радио за британског премијера Тонија Блера између 1997. и 2001. године, у тексту за "Гардијан" пише да је косовска интервенција и даље "контроверзна" и да се на њу гледа кроз призму окупације Ирака, иако су оне биле потпуно другачије.

Циљ Запада 1999. године није било поткопавање мултилатералног свјетског поретка и јачање америчке доминације већ, напротив, јачање међународног права и принципа да заштита људских права има предност над суверенититом држава и њихових владара, пише Кларк.

Он додаје да су резултати косовске интервенције релативно добри, иако проблеми и даље постоје.

"Нема насиља и екстремизма и земље региона се, иако незграпно, полако крећу у правцу новог јединства као будуће чланице ЕУ," наводи бивши Блеров савјетник.

Он констатује да је "рат на Косову у суштини био о томе да ли ће пад Берлинског зида означити обнову етничког варварства и политике силе, што су биле карактеристике предхладноратовског периода, или улазак Европе у бољу еру".

"Косово би зато требало да буде упамћено као случај у којем су западне силе, иако не без грешака, употријебиле своју моћ да учине нешто добро и неопходно", пише Дејвид Кларк у" Гардијану".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog