Republika Srpska

MMФ: Криза ће потрајати

ЛОНДОН - "Фајненшл тајмс" преноси данас најновију песимистичку прогнозу Међународног монетарног фонда (ММФ) да ће глобална економска криза бити неуобичајено дубока, а опоравак свјетске привреде ће, када почне, ићи веома споро.


Стручњаци ММФ кажу да су до тог закључка дошли анализирајући опоравак послије рецесија из прошлости.

Они су установили да су кризе далеко теже и да дуже трају када захвате читав свијет и када се привредна рецесија поклопи са кризом банкарског сектора, као што се сада дешава.

Експерти ММФ предлажу владама да повећањем јавне потрошње стимулишу привреду, али признају да у неким земљама, у којима је држава превише задужена, то не би донијело жељене резултате, преноси "Фајненшл тајмс".

Насупрот томе, "Гардијан" доноси изјаву једног од чланова монетарног комитета британске централне банке који каже да је, барем у Британији, најтежи удар рецесије можда већ прошао.

Он темељи свој оптимизам на очекивању да ће убрзо почети да дјелују мјере за ублажавање кризе, као што су драматично смањење каматних стопа, повећање јавне потрошње и повећање новчане масе.

Овај експерт признаје да то није предвиђање које износи са великом дозом самопоуздања, већ само његова процјена да је најтеже прошло.

"Гардијан" примјећује да су се британски званичници до сада устезали да износе оптимистичне прогнозе, али да су на основу најновијих статистичких података о активностима банака и стању у привреди неки економисти увјерени да је најгори дио рецесије био крајем прошле и почетком ове године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog