Politika

Франко Фратини: ЕУ се лоше понијела према Србији

БЕЧ - Министар иностраних послова Италије, Франко Фратини, оцијенио је да се ЕУ у последње вријеме лоше понијела према Србији.


Коментаришући недавно подношење програма од осам тачака за бржу интеграцију Балкана у Европску унију, италијански шеф дипломатије Франко Фратини истакао је да многи погрешно полазе од становишта да су све балканске државе исте.

"То није случај. Србију, на пример, смо у последње вријеме веома лоше третирали. Уз то, постоји много незнања појединих европских држава о Балкану. То је на жалост истина", истакао је бивши комесар ЕУ за правду, слободу и безбједност у интервјуу бечком "Стандарду".

Фратини се заложио за што брже отварање врата земљама западног Балкана у приједлогу од осам тачака, који је представио партнерима у ЕУ током недавног сусрета америчког предсједника Барака Обаме с челницима Уније у Прагу.

Он је навео да би хашки тужилац Серж Брамерц током посјете Београду у априлу или мају могао да добије нужне елементе о сарадњи Београда са Хашким судом, тако да у јуну буде "одмрзнут" Споразум о стабилизацији.

Када је ријеч о Хрватској, Фратини је у изјави бечком листу истакао да се слаже са својим аустријским колегом Михаелом Шпинделегером да, уколико сада не дође до помака у спору са Љубљаном, неће моћи да се окончају преговори о приступању ЕУ током ове године.

"Словенија мора схватити да приједлог посредовања Комисије ЕУ мора убрзати ствар и да тај досије не смије бити блокиран", рекао је Фратини, нагласивши да Италија не блокира Хрватску.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog