Društvo

Додик: Васкрс је вријеме за окупљање око цркве

БАЊАЛУКА - Васкрс је вријеме за додатно окупљање око цркве и традиционалних вриједности, али и вријеме за тражење доброг у нама, изјавио је данас предсједник Владе Републике Српске, Милорад Додик и свим вјерницима православне вјероисповијести честитао овај највећи хришћански празник.


Премијер Српске посјетио је данас владику бањалучког Јефрема и заједно са њим обишао Храм Христа Спаситеља у изградњи.

Додик је захвалио свештенству Бањалучке епархије на истрајности у пропагирању вјере на овим просторима и чињеници да је упорност владике и његових сарадника могла да доведе до импозантног објекта који, како је рекао, показује да и ако неко сруши цркву није уништио народ и његову вјеру.

"Српска православна црква је данас важан друштвени фактор. Црква је нашла своју улогу и мјеру у овом друштву и она је код Срба најважнији не само друштвени, већ и културни, па и политички фактор. Само одмјерена брига за народ, његову традицију, културу и опстојност на овим просторима може довести до тога да народ тако доживљава цркву", нагласио је премијер РС.

Он је истакао да је црква толико година опстала захваљујући вјери народа и да управо због тога људи који су на власти, која је пролазна, морају да имају своје приоритете.

"Моји приоритети су јасни, а то је прије свега РС која ће сваким даном бити све боља. Трудим се да тако и буде. Она није довољно добра да буде широк оквир за потпуно задовољство, али цијеним и знам да многи људи имају задовољство", рекао је Додик.

Он је нагласио да губитак надлежности које РС сада има, може одвести у нову историјску ситуацију у каквој су данас косовски Срби.

Истичући да је српски народ добар, премијер Додик је истакао да, уз међусобно поштовање, у РС има мјеста и за друге народе и да су они добродошли.

Додик је рекао да помоћ Владе РС у изградњи Храма Христа Спаситеља, који, како је рекао, представља Храм Светога Саве са ове стране Дрине, није и не смије изостати, али да та помоћ ни по чему није значајнија од најмањег прилога обичног грађанина.

Владика бањолучки Јефрем рекао је да је ова посјета Храму Христа Спаситеља организована да би се премијер РС на лицу мјеста увјерио како теку радови на изградњи храма, али и да понуди помоћ.

Захваљујући помоћи народа, али и свих досадашњих влада Српске, рекао је владика Јефрем, радови на храму су достигли тај ниво да је његово освештање заказано на Спасовдан, 28. маја.

Свим припадницима православне вјероисповјести, владика бањолучки Јефрем честитао је наступајући празник Васкрс традиционалним поздравом Христос васкрсе.

Храм Христа Спаситеља обновљен је на мјесту гдје се налазио храм Свете Тројице, којег су 12. априла 1941. године усташке власти бомбардовале, а потом срушиле до темеља.

Прва литургија у овом храму служена је 17. октобра 1993. године када је Његова светост патријарх српски Павле освештао темеље.

Радови на обнови храма су у наредних седам година мировали због рата, недостатка новца, немогућности набавке одговарајућег материјала, а посебно због недостатка мајстора.

Храм Христа Спаситеља је први у Европи који је изграђен од црвеног и жутог травентина, посебне врсте камена набављене са Блиског истока.

Кров Храма је урађен позлаћеним нерђајућим лимом, којим су покривене цркве у Русији.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog