Svijet

Хрватски драговољац - Моралесов атентатор

САНТА КРУЗ - Боливијска полиција спријечила је атентат на предсједника Еву Моралеса, убивши у получасовном окршају са завjереницима тројицу осумњичених који су активирали ручну бомбу у хотелу у Санта Крузу, на истоку земље. Полиција је саопштила да је међу убијеним нападачима и Едуардо Роса Флорес, звани Чико, који има тројно држављанство Хрватске, Мађарске и Боливије, а 90-их година се борио у Хрватској. О његовим ратним догодовштинама снимљен је и филм.

 


Чико је као командант интернационалног вода у Осијеку био веома близак с Бранимиром Главашем и често долазио у његов ратни штаб. У Хрватску је дошао у љето 1991. представљајући се као новинар који ради за шпанске медије, да би напустио новинарство и прикључио се хрватским јединицама.

 У филму „Чико", који је направљен према његовом сценарију а чије је снимање помогло и хрватско Министарство одбране, Флорес је ту сцену овјековјечио уласком у Главашев ратни штаб гдје изражава своју жељу да се прикључи Збору народне гарде и свечано узима оружје.

Флорес је командовао јединицом која је била смејштена на осјечком стрелишту Пампас, а касније учествовала у операцијама код села Ласлово, надомак Осијека. Улога те јединице састављене махом од странаца и Хрвата рођених и одраслих у САД, Аустралији и Јужној Америци била је врло загонетна. Познато је да су Флоресови војници одјевени у црне униформе минирали српске куће у Чепину, приградском насељу Осијека, као и у самом Осијеку и околини.

Међу ухапшенима је још један Мађар, као и Марио Тадић стар 58 година, боливијски држављанин хрватског поријекла који је такође учествовао у рату у Хрватској.

Полиција је покушала да их ухапси у центру Санта Круза, који важи за упориште Моралесових противника, али су они побјегли у хотел, гдје је дошло до размјене ватре око четири сата ујутру. Наводни атентатори су детонирали гранату у хотелу од које су попуцала сва стакла и погинула тројица мушкараца, саопштио је Хорхе Гутјерес, државни тужилац.

Виктор Уго Ескобар, командант полиције, рекао је да је полиција упала у складиште у оближњем парку, конфисковала експлозив, телескопско оружје великог калибра и планове кретања Моралесове колоне возила под пратњом.

Та група је такође одговорна за неуспјели напад динамитом на кућу римокатоличког кардинала у Санта Крузу Хулија Теразаса у сриједу. Нејасно је, међутим, зашто би група неуспјелих атентатора на Моралеса напала Теразаса, познатог по подршци предсједниковим противницима који контролишу велики дио боливијског пољопривредног земљишта и изворишта природног гаса у низији источно од Санта Круза.

Моралес је изјавио да је сазнао за завјеру против себе и потпредсједника Алвара Гарсију у протеклих неколико дана и да је у сриједу наредио хапшење завјереника.

„Дао сам потпредсједнику и команданту националне полиције упутства да организују операцију и ухапсе те плаћенике", рекао је Моралес новинарима у уторак у Венецуели, гдје присуствује конференцији.

У саопштењу из његовог кабинета каже се да се међу атентаторима налазе мушкарци хрватске и ирске националности, као и чланови боливијске „екстремне деснице". Он је упозорио да припадници исте ћелије још увек дјелују на територији Боливије и нагласио да ће полиција наставити да их гони.

Гувернер Санта Круза Рубен Костас је рекао новинарима да локална полиција није учествовала у операцији хапшења и сугерисао да је наводна завјера намјештена да би се дискредитовала његова влада. Костас је један од четворице гувернера који се залажу за аутономију својих покрајина.

Моралес је оптужио Костаса за распиривање антивладиног насиља након што су демонстранти заузели неколико државних зграда да би блокирали гласање о новом уставу у септембру прошле године. Једанаест људи је погинуло у тим сукобима, а у извештају УН председникови политички противници су означени као кривци.

 Моралес је протјерао америчког амбасадора и функционере Администрације за борбу против наркотика, с образложењем да америчке дипломате пружају подршку опозицији. Он је такође рекао да САД формирају групе које треба да га убију. Вашингтон све те оптужбе демантује.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog