Svijet

Израелци повукли амбасадора из Швајцарске

ЈЕРУСАЛИМ - Израел је данас саопштио да је из Швајцарске повукао свог амбасадора у знак протеста због присуства иранског предсједника Махмуда Ахмадинеџада конференцији УН о расизму у Женеви.


Израелски званичници изразили су незадовољство и због јучерашњег састанка швајцарског предсједника Ханса-Рудолфа Мерца са Ахмадинеџадом, који под знак питања ставља да ли се догодио холокауст, док је позивао и на "нестанак Израела са карте свијета".

Конференција о расизму којој нису присиствовали лидери бројних западних земаља јер су били забринути да би могла постати "платформа за анти-израелску реторику" а одржава се на Дан сјећања на холокауст у Израелу.

"Шест милиона Јевреја је убијено у холокаусту. На жалост из тога нико није извукао поуку. Док буде трајала комеморација жртавам холокауста, у Швајцарској се одржава конференција против расизма а почасни гост је особа која негира холокауст и не крије своју намјеру да Израел збтрише са лица земље", рекао је израелски премијер Бенјамин Нетанјаху на састанку владе.

У саопштењу из канцеларије израелског премјера саопштено је да су он и шеф дипломатије Авигдор Либерман донијели одлуку да повуку амбасадора Илана Елгара из Берна "на консултације и у знак протеста због конференције у Женеви".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Ocjenama od 1 do 5, kao u školi, ocijenite kvalitet filma

Rezultati ankete
Blog