Društvo

Васкршња литургија у Скадру

СКАДАР - У цркви Свете Тројице у Враки надомак Скадра служена је Васкршња литургија којој је присуствовало око 150 вјерника, међу којима је било највише дјеце.


Према благослову митрополита црногорско-приморског Амфилохија и архиепископа тиранског и све Албаније Анастасија, васкршњу литургију служили су шеф кабинета митрополита протојереј Радомир Никчевић, парох цетињски јереј Љубомир Јовановић и јерођакон Јефрем.

 

"Велика је тајна да један од Свете Тројице, онај који ствара сваког човјека, постане човјек и да дозволи да га разапну, да дозволи да га човјек изда, али и да васкрсне и да побиједи смрт и да нас спаси'', рекао је отац Радомир у литургијској бесједи.

Након литургије, он је пригодним поклонима даривао више од шездесеторо дјеце окупљене поводом празника Васкрсења Христовог, преноси Радио-Светигора са Цетиња.

Посебну драж овом Васкршњем богослужењу дали су Срби и Црногорци римокатоличке и исламске вјероисповијести, становници Враке и Скадра, који су, према могућностима, помогли да се Васкрс дочека и обиљежи како приличи овом празнику над празницима.

Представници Митрополије црногорско-приморске, међу којима је био и аутор дјела ''Скадарске елегије'' пјесник Будимир Дубак, као и професори и ученици Цетињске богословије, уочи Васкрса били су гости оца Николе Петанија и присуствовали јутарњем - Васкршњем богослужењу у цркви Светог Димитрија у центру Скадра, храму под јурисдикцијом Албанске православне цркве.

Госте из Црне Горе дочекали су чланови удружења ''Морача-Розафа'', са предсједником Павлем Брајовићем на челу, као и професор српског језика у Скадру Светозар Ћираковић.

Они су организовали посјету граду Љешу обилазак гроба Скендер-бега и нових археолошких налазишта са десне стране цркве светог Николе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog