Svijet

Напуштање конференције о расизму током говора Ахмадинеџада

ЖЕНЕВА - Више делегата напустило је данас конференцију Уједињених нација о расизму када је ирански председник Махмуд Ахмадинеџад изјавио да је Израел после Другог свјетског рата окупирао палестинску територију, „под изговором јеврејских патњи".


„Послали су имигранте из Европе, Сједињених Држава и других делова свијета како би успоставили потпуно расистичку владу на окупираној Палестини", рекао је Ахмадинеџад.
„Заправо, као компензацију за страшне посљедице расизма у Европи, они су помогли довођење на власт најокрутнијег и најрепресивнијег расистичког режима у Палестини", казао је Ахмадинеџад.

 

Он је додао да реч ционизам „персонификује расизам, који лажно прибјегава религији и злопотребљава вјерска осећања".
Британски амбасадор Питер Гудерхам осудио је изјаве иранског предсједника као „увриједљиве и запаљиве" а оне су изазвале десетине делегата да привремено напусте конференцију.

„Таквим несвакидашњим антисемистичким примједбама не би требало да буде места на антирастистичком форуму УН", рекао је Гудерхам.

Словеначки амбасадор Андреј Логар окарактерисао је изјаве иранског предсједника, које су изазвале аплауз појединих делегата који су остали у дворани, као „погубне за достојанство конференције".

Конференција је већ озбиљно доведена у питање због одлуке САД и неких њених главних савезника да бојкотују скуп због бојазни да би могао да буде искоришћен као платформа за нападе на Израел.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog