Društvo

Хашки бој за Косово

ХАГ - Међународни суд правде (МСП) у Хагу неће данас објавити које су државе доставиле поднеске у поступку за утврђивање легалности проглашења
независности Косова, већ се то очекује до краја недеље.


Према непотврђеним информацијама, у процесу ће учествовати 18 држава од оних које су признале и 15 од оних које не признају независно Косово.

 

Министар иностраних послова Вук Јеремић каже да је велики број земаља са свих континената најавио учешће у овом процесу и оцјењује да због тога Београд може бити оптимиста.

Извор из МСП потврдио је Радију Слободна Европа да ће тај списак бити објављен до краја ове седмице.

После тога, МСП ће се укључити у расправу о легитимности проглашења независности Косова, а експерти истичу да ће мишљење суда, упркос томе што ће бити необавезујуће, бити важно за даље односе Београда и Приштине.

Душан Јањић из Форума за етничке односе не очекује да ће Међународни суд правде донети коначну одлуку када је независност Косова у питању.

Јањића, међутим, изненађује брзина с којом суд реагује, с обзиром на то да неки случајеви већ годинама чекају на почетак процеса.

"Очигледно је да је велики интерес у међународној заједници, односно у оним земљама које су се умешале у процес признавања Косова, да се ствар што пре рашчисти", оцењује Јањић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog