Svijet

Загребачки студенти окупирали факултет

ЗАГРЕБ - Група од око 300 студената загребачког Филозофског факултета данас је окупирала зграду тог факултета и ометала наставу тражећи да се укине плаћање високошколског образовања.


Студенти окупљени у Независну инцијативу за право на бесплатно образовање, прогласом су позвали на солидарност све студенте и професоре, али и остале грађане јер, како су навели, опште и свима доступно образовање није само у интересу студената него и будућности друштва.

 

Студенти су у поворци, уз повике „Бесплатно школство!", ушли у учионице где се одвијала настава и позвали колеге да им се придруже, па су нека предавања прекинута.

У прогласу је истакнуто да је циљ студената преузимање контроле над Филозофским факултетом и блокада наставе, за које би се вријеме професори могли бавити научним радом и одржавати консултације у кабинетима.

Док студенти протестују, декан факултета је, како су учесници протеста навели, у Бразилу на одмору, тако да је догађаје коментарисао продекан за науку и међународну сарадњу проф. Дамир Борас.

Он је истакао да факултет подржава студентске захтјеве за бесплатно студирање, али не и прекидање наставе и ултимативно и насилно поступање без покушаја претходних разговора с управом факултета.

Борас је позвао студенте да нормално наставе с радом и њихове представнике позвао да заједно с управом факултета саставе заједничке захтеве у име 7.000 студената и 750 запослених на Филозофском факултету и да их упуте надлежном министарству и влади.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog