Sport

Шта нас чека у домаћој кошаркашкој лиги?

Кошаркашки клубови у дејтонској БиХ започели су борбу за титулу, али још и више за мјеста, која ће визирати учешће у Јадранској лиги следеће године. И то је једино занимљиво у овогодишњем кошаркашком такмичењу.


Проблеми са новцем, отпуштања играча, тренера... ствари су којим је обиловао први дио сезоне. У другом дијелу ће се играти мини лига у којој ће учествовати осам клубова: сарајевска Босна, Игокеа из Алесандровца, бањолучки Борац, мостарски Зрињски, требињски Леотар, тузланска Слобода, Игокеа из Александровца, Херцеговац из Билеће и Широки бријег.

Пише: Марко Шикуљак

БиХ ће у следећој сезони имати два мјеста у Јадранској (НЛБ) лиги. Пласман ће обезбиједити шампион и екипа која у лигашком дијелу буде првопласирана. Уколико иста екипа буде прва у регуларном дијелу и побједник првенства, мјесто на Јадрану припашће пораженом финалисти.

Најизгледније је да ће та два мјеста заузети овосезонски НЛБ-лигаш Босна, и прошлосезонски Широки. Не зато што су, у регионалним оквирима, снажне екипе, већ зато што су остали у БиХ далеко иза. Континуитет у раду и резултатима ова два тима су оно што их издиже од осталих екипа које никада нису игурне како ће завршити једну, а започети другу сезону. Босна има одређену стабилност из сезоне у НЛБ лиги, спонзоре и јак играчки кадар (Ивановић, Шеховић, Ракић, Вучуровић, Овчина...), док је Широки сезону у БиХ лиги стрпљиво штедио паре, играо са солидном екипом која је губила од разних, али и сигурно обезбиједила пласман у «Лигу 8». На већ постојећу уиграну екипу су довели врхунска појачања (Пуљко, Гргат, Врбанц...), и одлучили да ствари поставе на своје мјесто.

Иако за локалне прилике Игокеа има фараонски буџет, (за најбољег играча Вуксановића се шушка да има мјесечну плату од 11 хиљада евра) Александровчани се ни сада не могу ослободити свог убогог провинцијског менталитета.

Тешко је набројати играче који су ове сезоне прошли кроз ову екипу, и ко их је све водио са клупе. Најинтересанније је да се прича понавља више година за редом. Прелазни рок у Игокеи траје нон-стоп, а логика да екипу треба пажљиво селектирати, уиграти и не ломити је наглим промјенама, једноставно не важи.

У сред «Лиге 8» након првог пораза смијењен је тренер Бајић, који је до тада у сезони имао само два пораза, један небитан у првенству, и један у купу. Поред тога имао је и 20 - ак побједа у низу, али то ником није било превише битно када је одлучено да се на клупу доведе Дарко Русо. Званично, Бајић је поднио оставку, али је јасно да је на то био принуђен. Он је Игокеин бивши играч, учи тренерски посао, и сигурно му је мјесто помоћног тренера, ко год да буде главни. Глупо је замјерати се.

И Борац Нектар је по одласцима и доласцима играча личио на аутобуску станицу, судећи да је је ове сезоне дрес Пивара носио 21 кошаркаш. Клуб туже бивши играчи (најгласнији су Златко Јовановић и Ранко Велимировић), откривају се разни дугови, а да би се обезбиједили од сличних ситуација, управа играче са којима прекида сарадњу уцијењује давањем иписнице, уколико се не одрекну свих пара које им се дугују. Сезона је била пуна успона и падова, а садашња екипа скупљена са коца и конопца навукла је осмијех на лице свима у управи, када је у «Лиги 8» савладала Босну у последњој секунди меча. Већ следећу су поражени од најслабије екипе, Херцеговца.

Зрињски и Слобода су клубови средње категорије, који су претендовали да угрозе најјаче, али им пред крај сезоне све више понестаје снаге. Зрињски су уништиле повреде главних играча, међу првим Сесара, док је Слобода прихватила позив за учешће у Балканској лиги (у њој учествују слабији тимови из Србије, клубови из Бугарске, Румуније, Македоније...) и тиме прећутно признала да је њихов коначан домет плеј-оф, и не много више од тога.

Леотар и Херцеговац су клубови који су се «ухватили за главу» након пласмана у «Лигу 8». За руководство овај пласман је значио само нове тошкове, јер морају трошити паре на путовања и плате играча, а јасно им је да не могу постићи ништа више у «Лиги 8».

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog