Svijet

Гадафи да плати милион евра!

СОФИЈА - Пет бугарских медицинских сестара и палестински љекар, који су провели осам година у либијском затвору затражили су милион евра одштете од Либије.


Њихов холандски адвокат Лизбет Зегвелд упутила је писмо либијском лидеру Моамеру Гадафију у којем наводи да њени клијенти осим траума од незаконитог држања у затвору и сталне несигурности због пријетњи егзекуцијом, још имају здравствених проблема насталих као посљедица мучења.

Медицинске сестре и палестински љекар, који има бугарско држављанство, траже да им Либија исплати одштету за вријеме у којем нису могли да раде или да се усавршавају.

Осим тога, они траже и одштету за стамбена питања и друге материјалне ствари које им недостају, као и извињење и повратак достојанства и части.

Копију писма Зегвелдова је упутила америчком државном секретару Хилари Клинтон, владама Француске и Бугарске, те Европској комисији.

Доктор Ашраф Џума Хаџуџ и пет бугарских медицинских сестара у Либији су током 1999. године осуђени на смрт под оптужбом да су заразили вирусом сиде 438-оро либијске дјеце, од којих је њих 56 умрло.

Они су ослобођени у јулу 2007. године, а у Бугарску су се вратили авионом француског предсједника Николе Саркозија у пратњи бивше Саркозијеве супруге.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog