Sport

Ракочевић први кошгетер Евролиге

БАРЕЛОНА - Српски кошаркаш Игор Ракочевић добитник је трофеја "Алфонсо Форд", који се додjељује најбољем стрелцу Евролиге.


Члан шпанске Таукерамике, који је исто признање добио и 2007. године, први је двоструки освајач тог трофеја. Ракочевић је на 20 утакмица ове сезоне у елитном такмичењу просjечно биљежио по 17.95 поена, што је најбољи учинак неког играча током цијеле сезоне у претходне 3 године.

Уједно је и једини је играч који је током прве фазе такмичења биљежио 20 поена по мечу, а само на двије утакмице ове сезоне није имао двоцифрен учинак. Топ 16 фазу је завршио на осмом мјесту (15.8 поена), а четвртфиналну серији на четвртој позицији (16.4 поена).

У првој фази оборио је лични рекорд са 31 поеном против Лотоматике, а још три пута је имао више од 24 поена, против Фенербахчеа и два пута против Албе.

На путу до новог признања за најбољег стријелца такмичења српски кошаркаш оборио је и рекорд Евролиге по броју узастопно погођених слободних бацања, 58 заредом, 10 више од претходног рекорда, а ове сезоне дошао је и на треће место листе најбољих стријелаца Евролиге у овој деценији.

Трофеј "Алфонсо Форд" додјељује се од 2005. године у част америчком кошаркашу који је у дресу Олимпијакоса двије сезоне заредом био најбољи стријелац елитног такмичења, 2001. и 2002. године. Форд је преминуо од леукемије у септембру 2004.

Поред српског аса трофеј су освајали и Марк Салијерс (Роан), Дру Николас (Бенетон) и Чарлс Смит (Скаволини). Трофеј "Алфонсо Форд" први је у низу признања која се додјељују у финишу евролигашке сезоне, која ће своје велико финале имати од 1. до 3. маја у Берлину.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog