Svijet

Одгођено потписивање споразума „Јужни ток"

СОФИЈА - У Софији сутра почиње дводневни енергетски самит о снабдијевању Европе гасом, али на њему неће бити потписан споразум о изградњи магистралног гасовода "Јужни ток" како је раније најављивано.



До одгађања потписивања тог споразума је дошло, јер са Бугарском нису усаглашени сви детаљи споразума који је требало потписати.

Министар енергетике и рударства Србије Петар Шкундрић недавно је најавио да би на скупу у Софији руски "Гаспром" могао да потпише појединачне споразуме о изградњи гасовода "Јужни ток" са националним гасним компанијама.

Планирано је да руски гас магистралним водом "Јужни ток" потекне 2015. године.

На форуму у Софији под назвиом "Природни гас за Европу - сигурност и партнерство" учествоваће представници 28 земаља.

Делегацију БиХ предводиће предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.

Меморандумом о разумијевању између Србије и Русије, потписаног 2006. године, била је предвиђена изградња гасовода дужине од око 400 километара који би пролазио кроз Србију, од Димитровграда до границе са Хрватском, у износу од око милијарду долара.

На тај начин би Србија из статуса земље крајњег корисника, какав има сада,јер је на крају гасовода, постала важан регионални фактор у транспорту гаса. Изградњу гасовода финансирао би руски "Гаспром" чији би партнер у Србији био "Србијагас", у Бугарској "Булгаргас".

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog