Politika

Џомбић: Шта се Инцко мијеша?

БАЊА ЛУКА - Министар финансија Републике Српске, Александар Џомбић, оцијенио је потпуно непотребним мијешање ОХР у одлуке Фискалног савјета БиХ, за шта није надлежан.


"То није надлежност ОХР-а и није добро, посебно са становишта потреба ентитета, а нарочито Федерације БиХ", рекао је Џомбић новинарима у Бањој Луци, коментаришући одлуку високог представника у БиХ Валентина Инцка, да обустави расподјелу средстава од сукцесије коју је договорио Фискални савјет БиХ.

Он је нагласио да је Савјет министара БиХ требало да изврши одлуку Фискалног савјета БиХ, а не да чека да се ОХР умијеша у ово питање.

Министар финансија РС оцијенио је да одлука о обустављању 18 милиона КМ не представља посебан проблем за РС, која би од тога добила шест до седам милиона КМ.

Он сматра да је беспотребно да се ова средства зауставе на нивоу БиХ, нарочито зато што се стално указује да је буџет заједничких институција предимензиониран.

"Свјесни смо да ћемо у овој години имати 100.000.000 КМ у буџету заједничких институција који неће бити потрошени", каже Џомбић.

Он је најавио да ће у Фискалном савјету БиХ тражити да оствари уштеду у заједничким институцијама БиХ да би 100.000.000 КМ могло бити преусмјерено у буџете ентитета.

Министар финансија РС нагласио је да су та средства потребна ентитетима, јер су РС и ФБиХ носиоци економског и социјалног развоја и преузимају ризик извршења прихода и преузима измирења унутрашњег и спољног дуга.

Инцко је обуставио расподјелу средстава од сукцесије, коју је раније договорио Фискални савјет БиХ, јер је у подјели око 170 милиона КМ изостављена БиХ и Брчко дистрикт.

Фискални савјет БиХ је 2. марта договорило подјелу дијела преосталог новца и злата од сукцесије у склопу мјера борбе против кризе, тако да Федерација БиХ добије 65 одсто, а Република Српска 35 одсто.

Савјет министара БиХ донио је одлуку о расподјели новца и злата на основу договора Фискалног савјет БиХ.

Одлука је названа привременом, јер се новац од сукцесије не може дијелити без доношења закона у Парламентарној скупштини БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog