Politika

Мађарска отвара конзулат у Бањој Луци

БАЊА ЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске, Игор Радојичић, поздравио је иницијативу Мађарска и још неколико других земаља ЕУ која се односи на либерализацију визног режима за земље западног Балкана.


"Та иницијатива не подразумијева давање виза без испуњавања претходних услова. Пред БиХ је мапа пута за испуњавање безвизног режима са ЕУ, али је важно да постоји и оваква иницијатива земаља пријатеља, међу којима је сигурно и Мађарска, да се дају реални рокови и реална шанса омогућавања либералног визног режима земљама западног Балкана, укључујући и БиХ", рекао је Радојичић новинарима у Бањој Луци након састанка са амбасадором Мађарске у БиХ Имром Варгом.

Он је додао да је са мађарским амбасадором разговарао и о испуњавању услова "пет плус два", као и потреби доношења закона о расподјели државне имовине да би БиХ на наредној сједници Савјета за провођење мира добила позитивну оцјену.

Радојичић је поздравио и финализацију раније одлуке Мађарске да отвори почасни конзулат у Бањој Луци.

Амбасадор Мађарске у БиХ, Имре Варга, рекао је да Мађарска није случајно иницирала заједничко писмо осам министара спољних послова земаља ЕУ о либерализацији визног режима за земље западног Балкана.

"ЕУ, осим познатих раније постављених услова за наставак интеграције, мора да понуди и нешто практично народима ове регије, а безвизни режим је један практичан корак напријед у нашим односима", појаснио је Варга.

Он је истакао да би Мађарска до краја јуна ове године могла отворити своје дипломатско представништво у Бањој Луци.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog