Politika

Радмановић: Немам појма шта је Силајџић причао са Соланом

БАЊА ЛУКА - Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић рекао је да му није познато о чему су у Бриселу разговарали бошњачки члан Предсједништва Харис Силајџић и високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијер Солана, истичући да у разговорима са Соланом никада није било притисака, а посебно не оних који се односе на уставне промјене.


"Познато је да измјене Устава БиХ, о којима неки у БиХ причају, нису услов за улазак у ЕУ. Вјерујем да Солана као високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност на томе и не ради", изјавио је Радмановић синоћ Срни у Бањалуци.

Он је рекао да није добио позив за разговоре у Бриселу са Соланом, подсјетивши да за то нема потребе, јер је у Бриселу службено боравио више пута.

Он је подсјетио да је у јануару разговарао и са Соланом, и са комесаром ЕУ за проширење Олијем Реном и бившим комесаром ЕУ за спољне послове Крисом Патеном, те да је у Бриселу одржао и предавање на Краљевском институту за међународне односе о ситацији на Балкану.

"Не видим да се требамо виђати сваки мјесец, али очекујем да ћу са Соланом током наредних дана разговарати у Софији гдје ће бити одржана конференција о енергетској ситуацији у југоисточној Европи", рекао је Радмановић.

Коментаришући да ли ће нова америчка администрација промијенити однос према БиХ, Радмановић је рекао да не очекује никакве нове посебне промјене и изразио наду да ће САД као најмоћнија држава на свијету подржати пут БиХ ка евроатлантским интеграцијама.

Солана и Силајџић састали су се 20. априла у наставку разговора представника ЕУ с политичким лидерима БиХ чија су главна тема уставне промјене, рекао је дописнику Срне из Брисела дипломата из Соланине канцеларије. У петосатном разговору иза затворених врата није било конкретних договора, нити је било замишљено да тога дође, рекао је дипломата.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog