Svijet

Венецуелански вођа опозиције на потјерници Интерпола

КАРАКАС - Интерпол је објавио потјерницу за лидером опозиције у Венецуели Мануелом Розалесом, који је затражио азил у Перуу након што га је влада оптужила за корупцију, саопштиле су данас венецуеланске власти.



Розалес наводи да су оптужбе за нелегално стицање богатства дио политичке кампање предсједника Уга Чавеза према критичарима социјалистичке револуције.

Међутим, присталице владе истичу да је ријеч о истраги о корупцији и да Розалес избјегава правду.

"Интерпол је већ обавијештен да Мануел Розалес треба да буде ухапшен", рекао је шеф полицијских истражилаца Вилмер Флорес који је официр за везу узмеђу Интерпола и Венецуеле.

Розалесов адвокат у Лими Хавијер Вале Ријестра рекао је да Интерпол не може да интервенише након што је поднесен захтјев за азил.

Међутим, званичник Интерпола у Перуу рекао је да је налог у процесу пребацивања у сједиште међународне полиције и није одбацио могућност Розалесовог хапшења.

Шеф венецуеланске дипломатије Николас Мадуро оптужио је Розалеса да бјежи од правосудног система.

Розалес је најистакнутија личност у подијељеној опозицији Венецуеле. Он је током протекле године изабран за градоначелника града Маракаиба након што је изгубио на изборизма за предсједника 2006. године.

Критичари наводе да је Чавез преузео контролу над правосуђем и да се са противницима из опозиције обрачунава оптужницама за корупцију док своје политичке савезнике не дира.

 

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog