Društvo

Академија у помен жртвама усташког геноцида

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Свечана академија поводом обиљежавања помена за жртве усташког геноцида у јасеновачком логору Доња Градина, биће одржана данас у Козарској Дубици.


Академија, коју ове године организују Министарство просвјете и културе и Министарство рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске у сарадњи са општином Козарска Дубица, почеће у 20.00 часова у Дому културе, Козарска Дубица.

Присутнима ће се, између осталих, обратити министар просвјете и културе РС, Антон Касиповић и предсједник Удружења логораша Другог свјетског рата РС, Гојко Кнежевић.

Парастос и помен невиним жртвама усташког геноцида у Другом свјетском рату биће одржан 26. априла у Спомен подручју Доња Градина, у 12. 00 часова.

Парастосу ће претходити служење свете литургије у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици од 9. 00 часова.

Помен поворка кроз гробна поља кренуће у 11. 00 часова, а полагање вијенаца и паљење свијећа планирано је за 11. 30 часова.

Очекује се да ће парастосу и помену јасеновачким жртвама, осим највиших званичника из политичког, јавног, вјерског, културног и невладиног сектора РС, БиХ и иностранства, присуствовати и велики број грађана РС, потомака и родбине настрадалих.

Концентрациони логор Јасеновац отворен је након успостављања Независне Државе Хрватске, средином 1941. године, а престао је да постоји након завршетка Другог свјетског рата 1945. године и сматра се највећим концентрационим логором за истребљење људи на територији некадашње НДХ.

Доња Градина је била највеће стратиште и једино подручје јасеновачког система логора смрти које је до сада истражено, а сачињавао ју је комплекс од неколико подлогора дуж ријеке Саве, на плавној равници Лоњског поља.

Према званичним подацима власти бивше СФРЈ, у јасеновачком логору смрти, на свиреп начин је убијено око 500. 000 Срба, 40. 000 Рома, 33. 000 Јевреја, више од 20. 000 дјеце и 120. 000 антифашиста, припадника других народа и народности.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog