Politika

Шпирић: БиХ је успјешна!?

ВАШИНГТОН - Предсједавајући Савјета министара БиХ, Никола Шпирић, изјавио је да је изградња повјерења у БиХ процес од којег зависе успјеси свих реформи.


У свом обраћању у Центру "Вудро Вилсон" у Вашингтону, Шпирић је нагласио да је уставна реформа један од изазова који стоји испред БиХ, за шта је прије свега потребно обезбједити услове за цивилизован дијалог.

Он је подвукао да уставна реформа не смије бити наметнута са стране, као и да егзибиоционизам било које врсте, укључујући негацију БиХ или енитета, није савезник овом процесу, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Шпирић је подсјетио да је Дејтонским мировним споразумом обезбијеђен територијални интегритет БиХ, али и уставно уређење, према којем БиХ чине њени ентитети, Република Српска и Федерација БиХ са јасним уставним овлаштењима.

Он је нагласио да је на тај начин створена формула која значи успјех свих: јака држава - јаки ентитети, односно јаки ентитети - јака држава.

"Нажалост, неки би данас радо мијењали ту формулу не нудећи бољу, што такође иде у прилог далековидности креатора Дејтонског мировног споразума", рекао је Шпирић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ је оцијенио да не треба занемарити чињеницу да је у БиХ урађено много ако се узме у обзир да је БиХ једина земља у Европи која је паралено водила три изузетно тешка и захтјевна процеса - обнова ратом уништене земље и успостављање повјерења, процес транзиције и процес интеграције у евроатлантске токове.

Када се погледа уназад, рекао је Шпирић, не може се сагласити са онима који кажу да је БиХ неуспјешна земља и додао да је скоро свака област захваћена реформама, од којих неке са мање или више успјеха.

Он је подсјетио да је успјешно провођење реформе одбране обезбједило да БиХ постане чланица Партнерства за мир, што је изузетно важно, јер је великим искораком у том пољу БиХ престала да буде конзумент мировних операција у оквиру НАТО и прешла у савезнике учествујући у мировним операцијама у свијету.

Шпирић је нагласио да се не смије занемарити да је БиХ учинила много и на спољнополитичком плану, подсјетивши да је БиХ потписала Споразум о стабилизацији и придруживању, добила статус Интензивираног дијалога са НАТО, постала члан Савјета Европе, као и Комитета за људска права УН, а кандидат је за несталну чланицу Савјета безбједности у периоду 2010.-2011. године.

Предсједавајући Савјета министара БиХ је оцијенио да је још много изазова испред БиХ и изразио увјерење да је процесе у БиХ немогуће вратити уназад због већ успјешно проведених реформи.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog