Svijet

Хилари Клинтон продаје маглу у Багдаду

БАГДАД - Амерички државни секретар Хилари Клинтон оцијенила је данас да су бомбашки напади у Ираку ове седмице знак да се екстремисти боје успјеха Владе у Багдаду.


Током своје прве и изненадне посјете Багдаду, Клинтонова је рекла да је Ирак начинио огромне кораке упркос недавном насиљу, у коме је убијено најмање 150 људи у четвртак и петак.

"Мислим да су ови бомбашки напади, на један трагичан начин, знак да се екстремисти боје да се Ирак креће у добром правцу", рекла је Клинтонова новинарима.

Она је изразила увјерење да је Ирак на добром путу без обзира на сукобе и различите фракције и да постоје докази који то потврђују.

"Биће много лоших дана, али ја не знам ни за једну тешку међународну ситуацију у свијету или у историји гдје нема или није било лоших дана", рекла је Клинтонова.

Клинтонова је истакла да ће САД помоћи Ираку у стварању "нефракцијских снага безбједности које неће толерисати насиље било које стране или било који оружани напад на народ Ирака".

"Желимо да ирачки народ зна да су САД опредјељене и посвећене да им помогну да превазиђу овај тешки период са надом у бољу будућност", рекла је она, уочи састанка са премијером Нуријем ал-Маликијем, предсједником Џалалом Талабанијем и министром иностраних послова Хошијаром Зебаријем.

Клинтонова је допутовала у Ирак дан након два бомбашка напада у којима је убијена 71 особа испред шиитског светилишта у Багдаду.

Дан прије тога у четвртак 88 људи погинуло је у самоубилачкима нападима у Багдаду у Мукдадијаху, сјеверно од пријестонице.

Пентагон планира да преда дужности у урбаним центрима локалним снагама безбједности у наредна три мјесеца у склопу циља америчке администрације потпуног изласка из земље до краја 2011. године.

Иначе, Хилари Клинтон је гласала за напад двојне коалиције (САД и Велика Британија) на Ирак.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog