Društvo

Трагом већег дипломате: Радмановић положио цвијеће на гроб св. Саве

ВЕЛИКО ТРНОВО - Предсједавајући Предсједништва БиХ, Небојша Радмановић, завршио је данас тродневну посјету Бугарској, након полагања цвијеће на гроб првог српског просветитеља светог Саве, у цркви Светих 40 мученика у Великом Трнову.


Многи ни не слуте да је св.Сава био један од великих дипломата, чија маршрута је била задивљујућа и за данашње појмове, а камоли за 13. вијек. Из посјете Јерусалиму, св.Сава је пристао у бугарском приобалном граду Несебару, да би доцније доживио погоршање здравствених прилика, и умро у тадашњој бугарској престоници Трнову.

Бугари, због значаја култа Растка Немањића, нису били вољни да предају његове мошти српској држави, до чега је ипак дошло након исцрпљујуће војно-дипломатске активности. Стога, и даље због значаја Св. Саве, црква Светих 40 мученика носи ознаку "гроба св. Саве", без обзира што су његове мошти пренесене у Србију и спаљене на Врачару од стране окупационих турских власти.

Након овог врло паметног дипломатског потеза, Радмановић је изјавио: "Овим је заокружена посјета Бугарској, коју су обиљежили успјешан енергетски самит и неколико билатералних контаката са предсједницима".

Током тродневне посјете Бугарској, Радмановић је учествовао у раду енергетског самита "Природни гас за Европу: безбједност и партнерство" у Софији, док је у Великом Трнову са градоначелником Руменом Рашевим разговарао о сарадњи градова БиХ и Бугарске.

Предсједавајући Предсједнитва БиХ боравио је у Бугарској на позив предсједника Георгија Прванова.

Радмановић данас путује у Грчку, гдје ће у 18.00 часова положити цвијеће на Српско војничко гробље из Првог свјетског рата на Зејтинлику у Солуну.

Из Предсједништва БиХ раније је најављено да ће Радмановић сутра и у уторак, 28. априла боравити у званичној посјете Грчкој, гдје ће се састати са предсједником те земље Каролосом Папуљасом.

Током дводневне посјете, Радмановић ће се састати и са предсједником Парламента Грчке Димитрисом Сиоуфасом и премијером Костасом Караманлисом.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog