Društvo

Сад и Румуни уцјењују

НОВИ САД - Румунски посланик у Европском парламенту Кристијан Силвију Бушои затражио је да Европска комисија на дневни ред билатералних састанака са представницима Србије стави рушење вјерског објекта Румунске поравославне цркве у близини Неготина.


"Неодрживо је да Србија, која је у процесу придруживања ЕУ, толерише такве ствари, због чега Комисија одмах мора на дневни ред ставити рушење румунске цркве код Неготина", наводи се у писму Бушоија Европској комисији.

Поистовјећујући националну заједницу Влаха у Србији са Румунима, јер је "термин Влах синоним за Румун" (а наравно да није, будући да у РС, напримјер, постоји мјесто Власеница), Бушои је рекао да српска држава грубо крши и друга вјерска права румунске националне мањине у Тимочкој долини.

"Неприхватљиво је да Србија дозвољава Српској православној цркви да екскомуницира свештенике РПЦ, као да су њени, мада припадају сасвим другој цркви", навео је Бушои на крају писма.

Европски комесар Оли Рен рекао је недавно да "случај" рушења вјерског објекта РПЦ код Неготина, излази из компетенција Европске комисије, као и да би по том питању требало да интервенише српско правосуђе.

Исте овакве уцјене и надувавање политичких и међунационалнх тензија, обавила је Мађарска, и то експресно по свом пријему у ЕУ. Можемо само замислити, шта Србију тек очекује, када Хрватска (слично као што од 1991. године им безвизни режим), буде примљена у пуноправно чланство ЕУ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog