Svijet

Ирачки премијер: Американци су злочинци

БАГДАД - Ирачки премијер Нури ал-Малики осудио је амерички напад у у јужном шиитском ирачком граду Кут као "злочин" којим је прекршен споразум о безбједности са Вашингтоном и затражио од америчких команданата да испоруче одговорне који треба да одговарају пред ирачким судовима.


У нападу у јужном шиитском ирачком граду Кут погинула једна жена, а шесторо људи је ухапшено због наводних веза са шиитским фракцијама.

Америчка војска оштро је одбацила тврдње да прекршила овлаштења и тврди да је унапријед обавијестила ирачке власти у складу са споразумом који је ступио на снагу ове године, а који регулише америчко "понашање на ратишту".

Шест притворених је пуштено, рекао је генерал Рид Шакир Џаудат, шеф ирачке полиције у овој провинцији, на конференцији за новинаре.

Џаудат је додао да он није апсолутно ништа знао о нападу САД, нити је имао било какву информацију о томе.

На истој конференцији за новинаре амерички генерал Ричард Френси изразио је саучешће породици убијене жене, која је убијена када је ухваћена у унакрсну ватру.

Америчка војска саопштила да су ухапшени помагали тзв. "специјалне групе" шиитске милиције које су биле дио Мехди армије.

Овај инцидент представља најозбиљније кршење споразума о безбједности и може изазвати додатне тензије.

Америчке снаге планирају да се повуку из већине ирачких градова до краја јуна у првој фази, а из земље до краја 2011. године.

Стотине демонстраната окупило се испред џамије у Куту, око 160 километара југоисточно од Багдада, осуђујући Американце и тражећи истрагу.

Провинцијски савјет сазвао је ванредан састанак и прогласио тродневну жалост.

Ирачко министарство одбране наредило је хапшење двојице високо рангираних официра, јер су дозволили америчким снагама да дјелују у Куту.

"Оштро осуђујемо овај напад", рекао је предсједник Савјета Махмуд ел-Етаиби.

Ирачки војни портпарол генерал Касим ал-Моусави, описао је инцидент као "прво кршење споразума о безбједности".

Америчка војска саопштила је да је дјеловала у оквиру споразума и да је операција била у потпуности координисана и одобрена од стране ирачке владе.

Према споразуму, који је ступио на снагу 1. јануара, од америчких команданата се тражи да координише акције и друге планиране нападе са ирачком владом и војском или да дјелује у заједничким америчко-ирачким јединицима.

Америчка војска саопштила да је у нападу у Куту мета акција био финансијер шиитске милиције, за кога вјерују да га подржавају Иранци.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog