Sport

Бодовање или смрт српске кошаркашке лиге?

БАЊА ЛУКА - Ниједна ријеч није у посљедњих мјесец дана алудирала на пропаст српске клупске кошарке и уништење домаће лиге као што је ријеч «бодовање».


Успавану кошаркашку јавност уздрмао је менаџер Црвене Звезде, Милан Опачић, непромишљеном изјавом да му је директор Евролиге, Ђорди Бартоломеу, потврдио да бодови освојени у Јадранској лиги не важе.

Опачића је прво демантовало руководсто Јадранске лиге, а затим и сам Бартоломеу, који је рекао да Евролига поштује оно што су тимови и руководство раније договорили.

Јавност је још једном добила прилику да се подсјети да титулу шампиона Србије може да освоји било ко, али да му то неће обезбиједити пласман у најснажније европско клупско такмичење. То одлучује БОДОВАЊЕ

О чему се ради? Пошто се најјачи српски, хрватски и словеначки клубови такмиче већи дио сезоне у Јадранској лиги, а тек на крају посвете нешто времена игрању са остатком клубова из својих земаља и титулом шампиона своје домовине, постало је јасно да би било спортски неправедно, да се у Евролигу пласира тим који одигра добро мјесец дана у домаћем првенству, а да га нигдје није било већи дио сезоне у Јадранској лиги.

Направљен је модус да се учешће у сваком такмичењу те године бодује, па да то мјесто добије екипа која у посљедње три године имају највећи збир бодова међу екипама своје земље (у питању су Словенија, Хрватска и Србија, које имају по једно мјесто у Евролиги).

Бодови се одређују по снази такмичења, тако да учешће у Евролиги носи највише, а у домаћим првенствима најмање (види начин бодовања испод текста). Власници приватне Јадранске лиге су тако домаћа првенства учинили небитним и незанимљивим, а клубове везали уз своје такмичење. Српска лига се сада игра ради реда, убрзано дан за даном, због постојања две групе у њој се неће састати сви са сваким.

Треба појаснити и зашто се Опачић одважио да «погрешно преведе» Бартоломеове ријечи о наводном неважењу јадрансих бодова, које су размијенили у Торину на фајнал - ејту Еврокупа. Вјечити ривал његовог клуба Партизан је у сакупљању бодова, након што годинама заредом осваја домаће првенство, у врху је Јадранске лиге и у последње три године сјајно наступа у Евролиги, толико одмакао осталим српским клубовима, да они у скорије вријеме неће видјети Евролигу. То деморалише спонзоре, који не виде смисао улагања уколико тај тим и поред шампионске титуле неће видјети елитно европско такмичење.

Опачић можда није знао да би Партизан био први и када се не би рачунали бодови освојени у Јадрансој лиги (Звезда би била трећи или четврти српски клуб по сакупљеним бодовима) али је покушао да уруши систем који његов клуб одваја од Евролиге.

Опачић би у том случају морао да зна да је Звезда први српски клуб који је заиграо у регионалној лиги, што је био први корак у разграђивању српске лиге и обесмишљавању титуле српског шампиона.

Исти Партизан, којем би најмање одговарало иступање српских клубова из јадранске дружине, први је позиван да се придружи новооснованој лиги, али га је глатко одбио. Чак и када је дио српских тимова иступио из српске, и први дио сезоне играо само Јадранску лигу, Партизан је уз Хемофарм остао да, како је била тадашња парола, умјесто дворана по Словенији, БиХ и Хрватској, пуни дворане у Краљеву, Нишу, Лесковцу.

Сада су првобитни противници Јадранске лиге, Партизан и Хемофарм, за њу, јер им се након успијеха на међународној сцени, не креће у авантуру разбијања регионалне лиге. Звезда, која је прва потрчала у Јадранске кошаркашке интеграције сада највише лобира за разграђивање и прича о угроженим кошаркашким центрима у Србији, док други бивши одушевљеник такмичења са клубовима бившњг југословенског простора, ФМП, увијек потегне причу о иступању када га судије теже оштете. О распаду нове кошаркашке Југославије, за сада се ипак само више прича, него што реално постоје услови да се то деси.

Начин бодовања за учеснике јадранске лиге

Евролига

Првак - 15 бодова
Другопласирани - 8
Трећепласирани - 4
Четвртопласирани - 3

Плеј оф - 10
Топ 16 - 7
Учешће - 3

(Уколико клуб игра на фајнал фору, укупан број бодова се добија сабирањем бодова иу плеј офа и са фајнал фора)

Евро куп

Побједник - 7 бодова
Другопласирани - 5
Полуфиналисти - 3
Четвртфиналисти - 2
Осмина финала - 1

( Клуб добија онолико бодова колико је одређено за сваку фазу у коју се пласирао, без сабирања)

НЛБ лига

Побједник - 15 бодова
Финалиста - 8
Полуфиналисти - 3

Лигашки дио

Побједник лигашког дијела - 8 бодова
Другопласирани - 7
Трећепласирани - 6
Четвртопласирани - 5
Петопласирани - 4
Шестопласирани - 3
Седмопласирани - 2
Осмопласирани - 1

(Укупан број бодова неког клуба се добијају сабирањем бодова из првог и другог дијела такмичења)

Национална лига

Шампион - 5 бодова
Финалиста - 3
Полуфиналисти - 1

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog