Kultura

Кански фестивал без америчких и британских остварења

КАН - Кански филмски фестивал, који ће бити одржан од 13. до 24. маја, карактеришу једна уобичајена и једна неочекивана ситуација - у такмичарском програму наћи ће се један број веома јаких остварења релевантних филмских аутора, а, истовремено, појачан је утицај источњачке кинемагорфаије на рачун западне, односно англосаксонске, како је то рекао предсједник Фестивала Жил Жакоб у редовном обраћању седмој сили приликом презентовања прогарама.



У овогодишњој трци за "Златну палму" и остале награде на највећем свјетском филмском фестивалу наћи ће се нови филмови "оскароваца" Педра Алмодовара и Анга Лија, затим дјела награђиваних режисера - попут Квентина Тарантина, Џејна Кемпиона, Ларса фон Трира, Кена Лоуча, Гашпара Ное, Михаела Ханекеа, Алене Ренеа...док са Истока стижу остварња Џонија Тоа, Цаи Минг Јанга, Лу Јеа, Елије Сулејмана, Чан Вук Парка...

Квалитет филмова ће процјењивати жири чији је предсједник француска глумица Изабел Ипер, а међу члановима су и јужнокорејски редитељ Ли Чанг Донг, његов турски колега Нури Билге Чејлан и америчка глумица Робин Рајт Пен, која "насљеђује" на овој функцији свога супруга Шона Пена, прошлогодишњег председника жирија.....

Примјетан је потпуни изостанак америчких и британских остварења. Жил Жакоб је рекао да је инвентивност данас на Истоку.

Он је у уводној фестивалској ријечи оцијенио да су неке филмске вриједности данас уочљивије у Букурешту, Тел Авиву и Хонг Конгу него на Западу. Тиме је алудирао на вишегодишњу експанзију квалитетних ауторских филмова из Румуније, Израела, са Далеког истока или Латинске Америке.

Ипак, ове године у конкуренцији за "Палму" нема ни Румуна, ни значајнијих представника Јужне Америке, а нема ни представника са Балкана, односно југоисточне Европе. Нема ни руске кинематографије.

Као фаворити (мада у Кану фаворити скоро никада не побјеђују) помињу се нови Алмодоваров филм "Сломљени пољупци", који се већ приказује у шпанским биоскопима. Занимљиво је да Алмодовар никада није побиједио у Кану.

Ту је и један бивши кански побједник - Квентин Тарантино - са филмом "Неславна копилад". Затим још један кански лауреат - Кен Лоуч - са филмом у коме се као глумац појављује познати француски фудбалер и легендарни капитен "Манчестер јунајтеда" Ерик Кантона.

Ту је и Ларс фон Трир са својим "Антихристом", те ветеран Ален Рене са остварењем "Луде траве", док његов италијански колега Марко Белокио стиже са филмом о ванбрачном сину Бенита Мусолинија...

Није потврђено, али се у филмским круговима прича да велики Френсис Форд Копола није прошао у такмичасрки програм са својим новим филмом, па је одбио да му се филм уопште прикаже у Кану.

У сваком случају на "менију" су филмови неких култних свјетских аутора, али и филмови "надолазећих снага", првенствено са Далеког истока.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog