Društvo

Пресуда Главашу 8. маја

ЗАГРЕБ - Суђење Бранимиру Главашу и осталим оптуженим за ратне злочине против српских цивила у Осијеку 1991. године завршено је након годину и по дана, а првостепена пресуда биће изречена 8. маја.


Након што је Главаш јуче завршио изношење завршне ријечи, на данашњој расправи то је учинило и преосталих пет оптужених и њихови браниоци, који тврде да на суђењу није доказано да су починили кривична дјела за која су оптужени и затражили су ослобађајуће пресуде, јавили су хрватски медији.

Оптужена Гордана Гетош-Магдић рекла је да у вријеме када су се дешавали злочини из случајева познатијих као "гаража" и "селотејп", она није имала никакав војни чин, те да јој се једино као гријех може приписати "страначки рад и наивно провођење демократије у ХДЗ-у".

Оптужени Дино Контић затражио је да му се пресуди по доказима, те да му се одреди најстрожа казна ако се утврди његова одговорност.

Судско вијеће поновно је одбило приједлог за пуштањем из притвора друооптуженог Ивице Крњака.

У случају "селотејп" Главаш се терети да је команданту Самосталне ускочке сатније Крњаку и Гордани Гетош Магдић издавао команде за незаконита хапшења, злостављања и убиства осам српских цивила на обали Драве 1991. године.

Те је егзекуције преживио једино Радослав Ратковић, који је о томе и свједочио у поступку. За овај случај још су оптужени Тихомир Валентић и Здравко Драгић.

У случају "гаража" Главаш је једини оптужени. На терет му се ставља да је по командној одговорности као секретар осијечког Секретаријата за народну обрану одговоран за злостављања и убиство двојице српских цивила Чедомира Вучковића и Ђорђа Петровића.

Током суђења, које траје од октобра 2007. године, испитано је око 120 свједока.

Пресуда ће бити објављена 8. маја у 12.30 часова.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog