Društvo

Геј парада на љето у Београду

БЕОГРАД - Представници удружења грађана Геј стрејт алијансе (ГСА) и Лабрис-а саопштили су данас да ће током љета у Београду бити одржана Парада поноса.


ГСА и Лабрис потписале су Меморандум о сарадњи на организацији Параде поноса, а у току је и потписивање прогласа за јавност Србије „Нека буде Парада поноса", који је већ подржало око 50 невладиних организација, речено је на заједничкој конференцији организатора скупа.

Проглас позива на престанак сваког облика насиља и дискриминације над ЛГБТ (лезбо-геј-бисексуал- трансексуал) особама у Србији и на њихово право на мирно окупљање, рекао је Борис Милићевић из ГСА.

„Ми мислимо да је 2009. година одлучујући тренутак када ће ЛГБТ популација у Србији да побједи страх и пређе из једне улоге жртве, која јој је била додијељена од стране читавог друштва, у једну актривну улогу бораца за равноправност не само ЛГБТ особа већ свих грађанки и грађана Србије", рекао је Милићевић.

Он је додао да је врло битно што имају подршку широких слојева друштва, невладиних организација, бројних јавних личности и многих политичара и да је пажња међународне јавности врло велика.

„Такође врло је битно што је и полиција Србије значајно промијенила однос према читавој ЛГБТ популацији, и то су неки основни аргументи зашто сматрамо да ћемо моћи ове године да организујемо успјешну Параду поноса", рекао је Милићевић.

Представник Лабриса Драгана Вучковић је рекла је да се та организација бори „за једнакоправност ЛБГТ популације унутар србијанског друштва" и додала да је важно да се оваква манифестација одржи не само ове већ и наредних година.

Вучковићева је објаснила да Парада поноса „није ни провокација ни парадирање у негативном смислу и са негативном конотацијом...већ основно људско право на мирно окупљање".

Према њеним ријечима, то је „политички протест којом једна дискриминисана група у друштву врло јасно упућује одређене политичке захтјеве држави и скреће пажњу на себе, постаје видљива и доприноси свом бољем положају и поштовању људских права".

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog