Svijet

Пакистанци коначно против талибана

РАВАЛПИНДИ - Пакистанске снаге уз подршку борбених авиона и хеликоптера почеле су офанзиву против талибанских бораца у стратешкој долини 100 километара сјеверозападно од главног града Исламабада.


Портпарол војске генерал Атхар Абас рекао је да ће бити потребно недељу дана да се око 500 екстремиста протјера из области Бунер. Та област је најновији циљ операције чишћења од екстремиста која је покренута у недељу у оближњем Доњем Диру.

Абас је рекао да је у борбама убијено 10 војника и 75 екстремиста, а независне процјене погинулих за сада нису доступне.

„Циљ офанзиве је да се елиминишу и избаце екестремисти из Бунера", рекао је Абас на конференцији за штампу у гарнизонском граду Равалпиндију који се налази поред Исламабада.

Напредовање талибана преко области Малаканд према Исламабаду изазвало је забринутост у Вашингтону да та земља која располаже нуклеарним наоружањем клизи ка хаосу.

Пакистански предсједник Асиф Али Зардари овог мјесеца дозволио је успостављања исламског шеријатског закона у Малаканду у настојању да приволи талибане у долини Сват да одложе оружје. Умјесто тога, талибански борци, охрабрени уступцима владе, почели су да напредују ка главном граду земље.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog